Skoči do osrednje vsebine

Posvet Problematika obnove gradov na Slovenskem

Na ptujskem gradu danes poteka posvet, ki naslavlja problematiko obnove gradov na Slovenskem. Z ministrstva se ga udeležujeta državna sekretarka, mag. Petra Culetto in mag. Gojko Zupan.

Državna sekretarka mag. Petra Culetto je na ptujskem gradu nagovorila udeleženke in udeležence posveta. | Avtor: Ministrstvo za kulturo

Državna sekretarka je v pozdravnem nagovoru poudarila, da se na Ministrstvu za kulturo danes in za prihodnji čas zavedamo občutljivosti financiranja prenov in obratovanja gradov ter druge kulturne dediščine. Po vzoru dobrih praks uspešne porabe evropskih sredstev, kakor je to vidno pri prenovljenem dvorcu Vipolže, gradu Jablje ali Narodni galeriji, si želimo nadaljevati in še intenzivneje pisati dobre zgodbe.

Iz Direktorata za kulturno dediščino je z referatom nastopil tudi mag. Gojko Zupan, ki je poudaril predvsem pomen iskanja dinamičnih načinov celostnega ohranjanja, nove namembnosti in domiselne rabe, izpostavil pa je tudi primere dobrih praks, ki potrjujejo, da imamo v samostojni državi več primerno oživljenih nekdanjih gradov.