Skoči do osrednje vsebine

12. 10. 2019 - Svetovni dan hospica in paliativne oskrbe »Moja oskrba, moja pravica«

Vsako leto je druga sobota v oktobru namenjena obeleževanju svetovnega dneva hospica in paliativne oskrbe. Tema je vsako leto nekoliko drugačna, vedno pa je v ospredju človek, ki je zaradi neozdravljive bolezni postal bolnik, in njegove vrednote, ki v luči zavedanja minljivosti dobijo povsem drugačno vrednost. Letos poteka pod geslom Moja oskrba, moja pravica.

Na Ministrstvu za zdravje se še kako zavedamo, kako pomembno je pravočasno načrtovanje oskrbe za takega bolnika in kako nujna je podpora njegovim bližnjim. Bolnik mora biti vključen v načrtovanje oskrbe, presojo posameznih medicinskih ukrepov v luči smiselnosti za njegovo kvaliteto življenja. Njegovi bližnji potrebujejo tako organizacijsko kot strokovno podporo, da se lahko vsakodnevno spopadajo z neozdravljivo boleznijo.

Sprememba ciljev zdravljenja je izjemno pomemben del načrtovanja paliativne oskrbe. Medicinsko osebje mora biti ustrezno spodbujeno k učenju paliativnih veščin, ki še niso del standardnega učenja. Pomembne usmeritve MZ v okviru Državne koordinacije paliativne oskrbe so: spodbujanje vključitev vsebin iz paliativnih veščin v dodiplomski in podiplomski študij, izvajanje paliativne oskrbe na vseh nivojih zdravstvenega varstva, priprava ustreznih kriterij in pravilnikov za delo, sodelovanje s plačnikom storitev, spodbujanje vseh deležnikov, da se zavedo, kako dragoceni so posamezni dnevi za nekoga, ki jih izgublja.

Vabimo vas, da se udeležite 3. Slovenskega kongresa paliativne oskrbe, ki letos poteka pod sloganom "Skupaj odstiramo tančice upanja", ki ga organizira Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe SZD skupaj z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Koordinacijo paliativne oskrbe na MZ in Inštitutom za paliativno medicino in oskrbo MF UM, ob podpori Državnega programa obvladovanja raka na MZ.

 Dogodek bo potekal 25.-26. oktobra 2019 v Domus Medica pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in ob podpori Ministrstva za zdravje RS. Organizatorji izpostavljajo, da vsi zdravstveni delavci in sodelavci, ki oskrbujejo neozdravljivo bolne, potrebujejo ustrezna znanja PO, prilagojena njihovemu delu, ki jih je treba vedno znova nadgrajevati in dopolnjevati. Prav tako je nujno, da o naši minljivosti in umrljivosti spregovorimo na glas, v družbi.

 

Program srečanja si lahko ogledate na tej povezavi: www.szpho.si.

Na srečanju bo možnost krajših izjav domačih in tujih predavateljev, za daljše pogovore/intervjuje pa se prosimo predhodno obrnite na Službo za odnose z javnostmi OI.

Več informacij o paliativni oskrbi:

http://www.paliativnaoskrba.si/

https://www.onko-i.si/dejavnosti/zdravstvena_dejavnost/skupne_zdravstvene_dejavnosti/paliativna_oskrba