Skoči do osrednje vsebine

minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu
Matej Arčon

Avtor: Tamino Petelinšek / STA

Matej Arčon se je rodil 4. novembra 1972 v bližini državne meje med Italijo in Slovenijo. Kot srednješolec in kasneje študent ter predsednik Kluba goriških študentov je snoval in vodil številne projekte mednarodnega sodelovanja na področju kulture, športa in druženja mladih, ki so si za cilj postavili premagovanje zgodovinskih konfliktov in nasprotij ter krepitev skupnega kulturnega in socialnega prostora.

Po vrnitvi v domače okolje se je od leta 1997 začel profesionalno ukvarjati z lokalno in regionalno politiko. Kasneje je tudi v vlogi profesionalnega podžupana Mestne občine Nova Gorica spremljal približevanje Slovenije Evropski uniji in schengenskemu območju ter vlogo narodnih skupnosti Slovencev onkraj meje – predvsem v Furlaniji-Julijski krajini in na Koroškem – v integracijskih procesih.

Ob prevzemu funkcije župana Mestne občine Nova Gorica leta 2010 si je za eno temeljnih prioritet postavil krepitev čezmejnega in mednarodnega sodelovanja v občini. Z županom sosednje Gorice je ustanovil Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO, edinstveni evropski pravni mehanizem, ki je bil eden prvih in še danes velja za enega najuspešnejših in najbolje organiziranih v Evropski uniji. V tem času je okrepil tudi prijateljsko vez s Celovcem.

V svojem drugem županskem mandatu je začel proces skupne kandidature mest za evropsko prestolnico kulture, ki je bil konec leta 2020 okronan s podelitvijo tega prestižnega naziva. V vlogi župana je spodbujal in spremljal gospodarsko in razvojno sodelovanje s skupnostmi Slovencev čez mejo in po svetu.

Preden je bil izvoljen za ministra, je delal v gospodarstvu, kjer je bilo njegovo področje zanimanja zelena in trajnostna energija. Vzporedno je v vlogi predsednika skupščine vodil Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje.