Skoči do osrednje vsebine

državna sekretarka za javno zdravstvo in javno zdravje
dr.  Metka Paragi

Dr. Metka Paragi je doktorica znanosti temeljnih medicinskih ved, doktorirala je na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Znanstveno se je ukvarjala predvsem z nalezljivimi boleznimi, njihovo diagnostiko in epidemiologijo. Je mednarodno priznana strokovnjakinja s področja javnozdravstvene mikrobiologije. Več kot 15 let je bila nacionalna kontaktna točka za mikrobiologijo pri Evropskem centru za nalezljive bolezni (ECDC, ang. Europen Center for Disease Prevention and Control) v Stockholmu. Bila je tudi aktivna članica več mednarodnih mrež za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni.

Ustanovila je edini nacionalni javnozdravstveni laboratorij na NLZOH (Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano) in ga dolgo uspešno vodila s pomembnimi mednarodnimi znanstvenimi dosežki. Bila je vabljena predavateljica na številnih evropskih in tudi svetovnih kongresih na temo nalezljivih bolezni, ki jih je tudi sama uspešno organizirala.

Delovala je tudi na področju duševnega zdravja in skupaj s pokojnim psihiatrom Andrejem Marušičem mednarodno raziskovala genetiko samomorov.
Zavedanje o zdravi prehrani in njeni implementaciji pri ljudeh v dobro javnega zdravja jo je vodilo k dolgoletnemu sodelovanju z RTV Slovenija pri pripravi zdravih kuharskih receptov.

V sistemu javnega zdravstva je delovala več kot 30 let.