Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

V sektorju obravnavamo aktualne izzive mednarodne skupnosti, ki izhajajo iz globalizacije, zaradi česar so potrebne nove oblike mednarodnega sodelovanja in krepitev mehanizmov mednarodnega upravljanja.

Medresorsko usklajujemo in pripravljamo stališča glede vprašanj, povezanih z varovanjem okolja, podnebnimi spremembami, vodno diplomacijo in krožnim gospodarstvom. Spremljamo tudi zunanjo razsežnost migracij in boja proti trgovini z ljudmi.

Ukvarjamo se tudi z znanstveno diplomacijo, vključno z umetno inteligenco. Spremljamo mednarodne politike o teh vprašanjih in v sodelovanju z drugimi pristojnimi resorji in sektorji ministrstva pripravljamo stališča in predloge za odziv Slovenije pri obravnavi teh vprašanj.