Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

V sektorju pripravljamo in usklajujemo vsebino delovanja Slovenije na področju mednarodne promocije in zaščite človekovih pravic ter temeljnih svoboščin.

Predlagamo in vodimo aktivnosti Slovenije za krepitev mednarodnih norm in standardov človekovih pravic. Opravljamo naloge, ki se nanašajo na sodelovanje Slovenije z mednarodnimi organizacijami na področju človekovih pravic, in sodelujemo pri oblikovanju skupne zunanje in varnostne politike Evropske unije na tem področju.

Pripravljamo stališča Slovenije do vprašanj, povezanih s človekovimi pravicami, ki se obravnavajo v okviru OZN in njenih specializiranih agencij ter drugih mednarodnih organizacij (OVSE, Svet Evrope).

Spremljamo stanje glede človekovih pravic v posameznih državah in poročamo o stanju spoštovanja človekovih pravic v Sloveniji. Sodelujemo pri pripravi skupnih stališč EU glede spoštovanja človekovih pravic v tretjih državah.

Vsebinsko vodimo in usklajujemo delo Medresorske delovne skupine za človekove pravice in sodelujemo s predstavniki civilne družbe.

V Sloveniji smo nosilec evropskega finančnega mehanizma za človekove pravice in demokracijo (EIDHR).