Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

ministrica za zunanje in evropske zadeve
Tanja Fajon

Avtor: Tamino Petelinšek / STA

Tanja Fajon, rojena 9. maja 1971 v Ljubljani, je po izobrazbi diplomirana novinarka s podiplomskima študijema mednarodne politike (Pariz/Bruselj) in menedžmenta (IEDC Bled).

Kot novinarka je dozorevala na Radiu Glas Ljubljane in pri časopisu Republika, od leta 1995 pa na RTV Slovenija. Osem let je bila dopisnica RTV Slovenija v Bruslju, kjer je od blizu spremljala pristopanje Slovenije k EU in prva leta njenega članstva.

Leta 2009 je bila na listi Socialnih demokratov prvič izvoljena v Evropski parlament, zatem pa ponovno v letih 2014 in 2019. V Evropskem parlamentu je bila ves čas dejavna v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) ter Odboru za zunanje zadeve (AFET). Posebej se je uveljavila na zahodnem Balkanu, kjer je med drugim imela ključno vlogo kot poročevalka Evropskega parlamenta pri odpravi vizumov za države regije in kot zagovornica spoštovanja demokracije, pravne države, človekovih pravic in enakosti. Prav tako je bila ena najbolj aktivnih evropskih poslank za azilno in migrantsko politiko in reformo schengenske zakonodaje. Aktivno se je ukvarjala tudi s transatlantskimi odnosi, pri čemer se je aktivno zavzemala za spoštovanje človekovih pravic in varovanje osebnih podatkov, okolja ter pravic in zaščite delavcev.

V času drugega mandata (2014–2019) je bila podpredsednica politične skupine socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, kot edina Slovenka do zdaj pa je bila po izboru vplivne revije Politico že dvakrat imenovana med 40 najvplivnejših evropskih poslancev.

Leta 2020 je bila na kongresu SD izvoljena za predsednico Socialnih demokratov.

Tanja Fajon govori tuje jezike in je odlična poznavalka mednarodnega okolja.