Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V sektorju opravljamo naloge v zvezi z dvostranskimi odnosi Slovenije in Evropske unije z azijskimi državami (z izjemo držav Srednje Azije) in državami Oceanije, ki jih razvijamo skladno z zunanjepolitičnimi usmeritvami Republike Slovenije.

Spremljamo notranji razvoj in zunanjepolitične usmeritve v državah na tem območju ter družbena in druga gibanja, ki vplivajo na njihovo zunanjo politiko in odnos do Slovenije. Pripravljamo dokumente in gradiva za mednarodna in meddržavna srečanja ter druge dokumente in gradiva ali sodelujemo pri njihovi pripravi. Dajemo pobude za pogodbeno urejanje posameznih vprašanj in spremljamo izvajanje mednarodnih pogodb z navedenimi državami. Sodelujemo pri strokovni obdelavi gradiva s svojega področja, ki ga ministrstvo pripravlja za potrebe drugih državnih organov.

Sodelujemo pri oblikovanju politik EU do azijskih držav, Avstralije, Nove Zelandije in drugih držav Oceanije.

Posebno pozornost namenjamo povezljivosti med Evropo in Azijo ter v tem okviru spremljamo pobude 17 + 1, Pas in cesta ter druge.

Spremljamo tudi dejavnost regionalnih organizacij, in sicer Organizacije islamskega sodelovanja (OIC), Zveze držav Jugovzhodne Azije (ASEAN), Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (APEC), Azijsko-evropskega srečanja (ASEM), Južnoazijskega združenja za regionalno sodelovanje (SAARC), Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) in drugih.