Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V sektorju pripravljamo in usklajujemo vsebino delovanja Slovenije na področju mednarodne promocije in zaščite človekovih pravic ter temeljnih svoboščin.

Predlagamo in vodimo aktivnosti Slovenije za krepitev mednarodnih norm in standardov človekovih pravic. Opravljamo naloge, ki se nanašajo na sodelovanje Slovenije z mednarodnimi organizacijami na področju človekovih pravic, in sodelujemo pri oblikovanju skupne zunanje in varnostne politike Evropske unije na tem področju.

Pripravljamo stališča Slovenije do vprašanj, povezanih s človekovimi pravicami, ki se obravnavajo v okviru OZN in njenih specializiranih agencij ter drugih mednarodnih organizacij (OVSE, Svet Evrope).

Spremljamo stanje glede človekovih pravic v posameznih državah in poročamo o stanju spoštovanja človekovih pravic v Sloveniji. Sodelujemo pri pripravi skupnih stališč EU glede spoštovanja človekovih pravic v tretjih državah.

Vsebinsko vodimo in usklajujemo delo Medresorske delovne skupine za človekove pravice in sodelujemo s predstavniki civilne družbe.

V Sloveniji smo nosilec evropskega finančnega mehanizma za človekove pravice in demokracijo (EIDHR).