Skoči do osrednje vsebine

državni sekretar
dr.  Blaž  Germšek

Dr. Blaž Germšek, rojen 24. aprila 1984 na Ptuju, je diplomiral na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, na kateri je leta 2017 tudi doktoriral. Je eden vodilnih strokovnjakov za nove tehnologije in digitalizacijo v kmetijstvu ter velik zagovornik sodobnih tehnologij v kmetijstvu.

Že v času študija si je nabiral izkušnje na različnih področjih kmetijstva. Svojo karierno pot je začel kot kmetijski svetovalec na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, nadaljeval v gospodarstvu in nazadnje delal na Kmetijskem inštitutu Slovenije kot predstojnik največjega oddelka za infrastrukturo, raziskave in prenos znanja. Je tudi zunanji sodelavec Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru za področje tehnologij rastlinjakov na katedri za biosistemske vede.

Je avtor številnih strokovnih objav, referatov in študij s področja sodobnega kmetijstva in novih tehnologij. Svoja znanja s področja vertikalnega kmetijstva je izpopolnjeval na Japonskem, redno se udeležuje mednarodnih konferenc in sejmov s področja sodobnih kmetijskih tehnologij, robotike in digitalizacije. Na svojem blogu že od leta 2013 ozavešča o sodobnih pristopih v kmetijstvu.

Funkcijo državnega sekretarja je nastopil z dnem 23. oktober 2023.