Skoči do osrednje vsebine

Jernej Vrtovec

Avtor: Nebojša Tejić / STA

Jernej Vrtovec, rojen 24. maja 1985, je po končani srednji šoli vpisal študij teologije v Ljubljani, kjer je leta 2013 tudi diplomiral. Svojo politično pot je začel leta 2003, ko se je včlanil v Novo Slovenijo in postal aktiven na lokalni ravni. Politične aktivnosti je nadaljeval v Mladi Sloveniji – podmladku NSi, kjer je bil generalni sekretar, leta 2009 pa je bil izvoljen za predsednika Mlade Slovenije. Podmladku stranke je predsedoval do leta 2015. S sovrstniki je v tem obdobju izvedel več uspešnih aktivnosti na mladinskem in študentskem področju. V letih 2009–2014 je bil predstavnik za odnose z javnostmi v NSi. Leta 2014 je bil izvoljen za poslanca v Državnem zboru, poslanski mandat pa mu je bil podeljen tudi na volitvah 2018.

V začetku leta 2019 je podal pobudo za ustanovitev parlamentarne komisije za preiskavo delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank. Ko je bila komisija z visoko podporo drugih poslancev ustanovljena, je prevzel njeno vodenje.

Leta 2016 je napisal knjigo z naslovom Vloga nadškofa Šuštarja pri slovenski osamosvojitvi, kar je bila tudi tema, ki jo je raziskoval v svoji diplomski nalogi.