Skoči do osrednje vsebine

mag.  Andrej Šircelj

Mag. Andrej Šircelj, rojen 28. februarja 1959, je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in dokončal magistrski študij na Pravni fakulteti v Mariboru.

Svojo delovno pot je začel kot učitelj na Srednji ekonomski šoli v Ljubljani, nadaljeval pa v Iskri, na Gospodarski zbornici Slovenije in Ministrstvu za finance kot svetovalec vlade za področje davkov. Pozneje je deloval v zasebnem sektorju na področju davčnega in poslovnega svetovanja. Leta 2005 je bil imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade z mandatom na Ministrstvu za finance. V tem obdobju je sooblikoval ekonomsko in finančno politiko Slovenije. Vodil je ključne projekte vlade na področju bančništva, financ in infrastrukture ter sodeloval s številnimi mednarodnimi institucijami EU, Svetovno banko, Mednarodnim denarnim skladom in OECD ter v okviru predsedovanja Svetu EU vodil projekte s finančnega in davčnega področja. V letih 2008 in 2009 je bil član sveta direktorjev pri Evropski investicijski banki. V letih 2009–2011 je bil zaposlen kot svetovalec predsednika uprave v Gorenjski banki Kranj.

Leta 2011 je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora. Takrat je vodil odbor za finance in monetarno politiko. Za poslanca je bil izvoljen tudi na predčasnih volitvah v letih 2014 in 2018. V obeh mandatih je kot poslanec deloval na področju financ in davkov, bil je predsednik komisije za nadzor javnih financ, pa tudi član ustavne komisije in odbora za zunanjo politiko. Bil je podpredsednik odbora za zunanjo politiko ter član odbora za finance in monetarno politiko, komisije za nadzor javnih financ in ustavne komisije. Bil je tudi vodja delegacije v parlamentarni skupščini Sveta Evrope.