Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Banka Slovenije je centralna banka Republike Slovenije, ki je v izključni državni lasti, vendar pa je finančno in upravljavsko avtonomna institucija. Kot finančna institucija sooblikuje, uveljavlja in nadzoruje sistem pravil za varno ter skrbno poslovanje bank in hranilnic v Republiki Sloveniji.

Skrbi za varnost depozitov in reševanje bank ter za oskrbo območja Republike Slovenije z gotovino. Njena pomembna naloga je tudi vodenje računov in opravljanje plačilnega prometa za Republiko Slovenijo, državne organe in osebe javnega prava ter banke.

Z dnem polnopravnega članstva Republike Slovenije v Evropski uniji je Banka Slovenije postala del Evropskega sistema centralnih bank. Od 1. januarja 2007, ko je Republika Slovenija uvedla evro, pa je Banka Slovenije tudi del Evrosistema, v okviru katerega izvaja skupno denarno politiko Evrosistema, upravlja uradne devizne rezerve, skrbi za nemoteno delovanje plačilnih sistemov in izdaja evrobankovce.

Guvernerja centralne banke imenuje Državni zbor.