Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Ruando. Vizum za bivanje do 30 dni se lahko pridobi ob vstopu v državo ali preko spleta.

Dodatne informacije so na voljo na naslednji povezavi: https://www.migration.gov.rw/our-services/visa-issued-under-special-arrangement

Preko spleta se vizum lahko uredi na naslovu: https://www.migration.gov.rw/visa/visitors-visa 

Za nadaljnje informacije se lahko obrnete tudi na:

Veleposlaništvo Ruande v Berlinu

CONSULAR SERVICES CONTACT
Phone: +49 30 20 91 65 90
Phone hours: Monday to Friday from 9 a.m. to 1 p.m.
Email for consulary services & requests:
ca@rwanda-botschaft.de

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Mejna prehoda med Ruando in DR Kongom - Goma/Gisenyi in Bukavu/Cyangugu - sta odprta od 6. do 18. ure. Prehoda lahko zaprejo na podlagi obvestila, izdanega malo pred zaprtjem.

Vzhodni del DR Konga ostaja varnostno nestabilen. Stanje v tej regiji se lahko hitro poslabša. Če nameravate potovati v bližini meje med DR Kongom in Ruando, svetujemo redno spremljanje krajevnih novic in upoštevanje morebitnih navodil lokalnih oblasti.

Svetujemo pozornost pri potovanjih ob meji z Burundijem, saj se stanje na obmejnem področju lahko hitro spremeni.

Področja ob meji z Ugando in Tanzanijo niso nevarna, kljub temu pa vam svetujemo, da se držite glavnih cest in mejo prečkate na uradnih mejnih prehodih.

Stopnja kriminala je relativno nizka, vendar vam svetujemo pozornost še posebno v nočnih urah.

Ogled goril ali vzpon na vulkane je mogoč v narodnem parku vulkanov (Parc National des Volcans) v okviru organizirane skupine.

Za vožnjo po Ruandi potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Taksiji v obliki mini kombijev in taksiji-motorji so najpogostejša oblika javnega prevoza v državi, vendar so tudi najpogosteje udeleženi v nesrečah.

Fotografiranje vladnih poslopij ni dovoljeno.

V Ruandi je prisotna malarija. Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.