Skoči do osrednje vsebine

Papuanska Nova Gvineja

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Papuansko Novo Gvinejo.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za dodatne informacije glede načina in pogojev pridobivanja vizumov zaprosijo na:

Veleposlaništvo Papuanske Nove Gvineje v Bruslju

Avenue De Tervuren 430
1150 Brussels
Belgium

T:+3227790609

E:kundu.brussels@skynet.be

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Popotnikom svetujemo izredno previdnost v Papuanski Novi Gvineji, saj je stopnja kriminala precej visoka.

Javni red in mir nista vzpostavljena v mnogih predelih države. Oboroženi ropi avtomobilov, napadi, ropi, streljanje in resni spolni delikti, vključno s posilstvi, so pogosti. Svetujemo pozornost med potovanjem po državi, še posebej v večernih urah.

Ugrabitve avtomobilov so vse pogostejše, posebno v mestih Port Moresby in Lae. Svetujemo, da imate vedno zaprta in zaklenjena avtomobilska vrata. Če z avtomobilom potujete v večernih urah, svetujemo potovanje v konvoju.

Občasno prihaja do izbruhov medplemenskih spopadov. Svetujemo izogibanje večjim množicam in zborovanjem, saj se lahko končajo z nasiljem.

Če nameravate obiskati otok Bougainville, je potrebno o tem predčasno obvestiti provincialni urad Bougainville. Omenjenemu uradu se je potrebno javiti tudi ob prihodu na otok. Gorato področje v osrednjem delu otoka v okolici starega rudnika Panguna je območje, na katerega je prepovedan vstop. Tujci, ki so vstopili na to področje brez dovoljenja vlade Papuanske Nove Gvineje, so bili podvrženi preiskavam pristojnih organov Papuanske Nove Gvineje.

V visokogorskih provincah, posebno v Southern Highlands in provincah Western ter Enga, prihaja do medplemenskih spopadov. Pri potovanju v omenjene province svetujemo izredno pozornost.

Potovanje do mesta Popondetta in po cesti med mestoma Popondetta in Kokoda je lahko nevarno. Prav tako svetujemo izredno pozornost pri sprehajanju v in okoli mesta Popondetta.

Na poti Kokoda so se dogodili resni napadi in ropi. Svetujemo pozornost.

Neeksplodirana ubojna sredstva iz 2. svetovne vojne še vedno ležijo na Papuanski Novi Gvineji, posebno vzdolž poti Kokoda ter zaliva Milne ter Rabuala.

Zaradi zelo težavnega terena, ekstremnih vremenskih pogojev in pogojev na nekaterih oddaljenih letališčih je letenje po Papuanski Novi Gvineji precej tvegano.

Odsvetujemo uporabo javnih avtobusov znanih kot PMV. Po poročanjih naj bi prišlo do oboroženih napadov na omenjene avtobuse, pri tem pa so bili oropani potniki. Veliko PMV-jev tudi ni tehnično ustreznih za vožnjo po cestah.

Marihuana in druga mamila so na Papuanski Novi Gvineji prepovedana. Za posedovanje, uporabo ali prodajo mamil so zagrožene visoke zaporne kazni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.