Skoči do osrednje vsebine

Papuanska Nova Gvineja

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Papuansko Novo Gvinejo.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za dodatne informacije glede načina in pogojev pridobivanja vizumov zaprosijo na:

Veleposlaništvo Papuanske Nove Gvineje v Bruslju

Avenue De Tervuren 430
1150 Brussels
Belgium

T:+3227790609

E:kundu.brussels@skynet.be

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Popotnikom svetujemo izredno previdnost v Papuanski Novi Gvineji, saj je stopnja kriminala precej visoka.

Javni red in mir nista vzpostavljena v mnogih predelih države. Oboroženi ropi avtomobilov, napadi, ropi, streljanje in resni spolni delikti, vključno s posilstvi, so pogosti. Svetujemo pozornost med potovanjem po državi, še posebej v večernih urah.

Ugrabitve avtomobilov so vse pogostejše, posebno v mestih Port Moresby in Lae. Svetujemo, da imate vedno zaprta in zaklenjena avtomobilska vrata. Če z avtomobilom potujete v večernih urah, svetujemo potovanje v konvoju.

Občasno prihaja do izbruhov medplemenskih spopadov. Svetujemo izogibanje večjim množicam in zborovanjem, saj se lahko končajo z nasiljem.

Če nameravate obiskati otok Bougainville, je potrebno o tem predčasno obvestiti provincialni urad Bougainville. Omenjenemu uradu se je potrebno javiti tudi ob prihodu na otok. Gorato področje v osrednjem delu otoka v okolici starega rudnika Panguna je območje, na katerega je prepovedan vstop. Tujci, ki so vstopili na to področje brez dovoljenja vlade Papuanske Nove Gvineje, so bili podvrženi preiskavam pristojnih organov Papuanske Nove Gvineje.

V visokogorskih provincah, posebno v Southern Highlands in provincah Western ter Enga, prihaja do medplemenskih spopadov. Pri potovanju v omenjene province svetujemo izredno pozornost.

Potovanje do mesta Popondetta in po cesti med mestoma Popondetta in Kokoda je lahko nevarno. Prav tako svetujemo izredno pozornost pri sprehajanju v in okoli mesta Popondetta.

Na poti Kokoda so se dogodili resni napadi in ropi. Svetujemo pozornost.

Neeksplodirana ubojna sredstva iz 2. svetovne vojne še vedno ležijo na Papuanski Novi Gvineji, posebno vzdolž poti Kokoda ter zaliva Milne ter Rabuala.

Zaradi zelo težavnega terena, ekstremnih vremenskih pogojev in pogojev na nekaterih oddaljenih letališčih je letenje po Papuanski Novi Gvineji precej tvegano.

Odsvetujemo uporabo javnih avtobusov znanih kot PMV. Po poročanjih naj bi prišlo do oboroženih napadov na omenjene avtobuse, pri tem pa so bili oropani potniki. Veliko PMV-jev tudi ni tehnično ustreznih za vožnjo po cestah.

Marihuana in druga mamila so na Papuanski Novi Gvineji prepovedana. Za posedovanje, uporabo ali prodajo mamil so zagrožene visoke zaporne kazni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.