Skoči do osrednje vsebine

Mozambik

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Popotnikom odsvetujemo vsa nenujna potovanja v provinco Sofala. Vsem, ki načrtujejo potovanje v provinco Sofala odsvetujemo potovanje po cesti. Mesto Beira, kamor je mogoče pripotovati z letalom, je relativno varno.

Vstop v Mozambik

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Mozambik.

Potni list mora biti veljaven še tri mesece po datumu izhoda iz države. Priporočljivo je imeti v potnem listu vsaj dve prazni strani za vizume in vstopne / izstopne žige.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvu Mozambika v Rimu

Veleposlaništvu Mozambika v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Tatvine in oboroženi ropi (osebnih predmetov, vozil, vlomi v stanovanja) so v mestih Maputo in Matola prisotni tako podnevi kot ponoči, še posebno v času bližajočih se proslav ob koncu leta.

Svetujemo, da:

  • omejite sprehajanje po mestu v večernih urah (to velja tudi za bivanjska naselja);
  • ste zelo previdni pri sprehajanju po naslednjih predelih glavnega mesta: Avenida Marginal in pristaniški del Baixa (Jardim Tunduru).

V državi je več kot 600 miniranih področij. Čeprav so označena, pri potovanjih v ruralnih področjih in izven cest svetujemo previdnost.

Zakonsko obvezno je imeti vedno s seboj osebni dokument. Policijske kontrole in kontrolne točke so v državi pogoste. Svetujemo, da potni list v pregled izročite le pooblaščeni uradni osebi in, če ste v dvomu, pred tem preverite njegovo identiteto.

Fotografiranje vladnih poslopij, letališč, vojaških poslopij, rezidenc in policije ali uradnih oseb ni dovoljeno brez posebnega dovoljenja, ki ga izda Ministrstvo za informiranje.

Za uporabo in prodajo drog so zagrožene visoke kazni.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena. Tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.