Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja v 25 km pas ob nigerijsko kamerunski meji in severno od mesta Maroua v provinci Far North zaradi prisotnosti nigerijskih skrajnežev in nevarnosti ugrabitve ter oboroženih razbojnikov. V regiji naj bi se po nekaterih poročilih nahajala teroristična skupina Boko Haram. V letu 2013 sta bila v provinci Far North doslej ugrabljena dva francoska državljana.

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna južno od province Far North do vključno mesta Maroua. Čeprav je na tem področju prisotnih več pripadnikov varnostnih sil še vseeno obstaja nevarnost oboroženih razbojnikov.

Odsvetujemo vsa potovanja znotraj 40 km pasu ob meji s Čadom zaradi oboroženih razbojnikov in divjih lovcev v nacionalnem parku Bouba Ndjidda v provinci North.

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna znotraj 40 km pasu ob meji s Srednjeafriško republiko zaradi oboroženih razbojnikov.

Vstop v Kamerun

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Kamerun.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan oddaje vloge za vizum.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Kameruna v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Ropi (tudi oboroženi) in razbojništvo predstavljajo problem po vsej državi, predvsem pa v mestih Yaoundé, Douala in Limbé. Odsvetujemo samostojno potovanje po teh mestih. Prav tako svetujemo izogibanje samotnim ali revnejšim področjem mest (npr. v mestu Yaoundé, La Briquetterie in Mokolo; v mestu Douala, Akwa, Bonaberi in Village). Odsvetujemo sprehajanje po mestih v nočnih urah. Svetujemo, da ne potujete po mestih sami in da ste pazljivih na javnih krajih. V mestih Douala, Yaoundé in Limbe so kriminalne združbe, nekatere oborožene, ki delujejo znotraj mest in v okoliških mestih Buea in Tiko.

Priložnostne tatvine so zelo pogoste na vlakih, avtobusih in v taksijih ter na avtobusnih postajah in v njihovi okolici. Svetujemo pozornost pri uporabi taksijev, saj so mnogi tehnično pomanjkljivi. Svetujemo, da uporabljate le uradne taksije, in sicer take, ki ste jih rezervirali le zase.

Do ropov avtomobilov in tatvin, pogosto oboroženih in nasilnih prihaja ob cestah v bližini vzhodne kamerunske meje s Centralnoafriško republiko in Čadom ter vzdolž meje z Nigerijo. Hudi ropi avtomobilov, ki so se končali s smrtnimi žrtvami, so se v preteklosti dogodili na cestah Bamenda-Banyo in Bafoussam-Banyo na severozahodu države. Do napadov prihaja tudi na cestah Bafoussam-Doula in Bafoussam-Yaounde.

V kolikor na sever Kameruna potujete po cesti, svetujemo veliko mero previdnosti.Vzhodna pot preko mest Garoua-Boulai in Meiganga vodi blizu meje s Srednjeafriško republiko. Zahodna pot vodi vzdolž osi Bamenda-Banyo. Sredinska pot preko mesta Yoko poteka po zelo slabih cestah, ki vodijo čez ogromna neposeljena področja in preko številnih slabo vzdrževanih mostov. Na poti ni bencinskih črpalk.

Svetujemo izogibanje morebitnim protestom, zborovanjem in večjim množicam.

V Gvinejskem zalivu – vključno s kamerunskim obalnim pasom, okoli pristanišča Douala - se vrstijo napadi na trgovske ladje, zato svetujemo izredno previdnost pri plovbi v obalnem pasu.

Odsvetujemo vožnjo z avtomobilom v nočnih urah zunaj mest, posebno na cesti Yaoundé-Douala, kjer so prometne nesreče zelo pogoste.

Na cestah so postavljene policijske kontrolne točke, ki so namenjene preverjanju dokumentov (potni list, vozniško ali prometno dovoljenje). Mnogokrat se zgodi, da voznike ustavijo pod pretvezo, da so storili manjši prometni prekršek, v zameno pa zahtevajo manjšo podkupnino. Svetujemo, v kolikor je mogoče, da od uradne osebe zahtevate uradni plačilni nalog, na katerem je podrobno opisan storjeni prometni prekršek. Plačilni nalog se lahko nato poravna na krajevnem sodišču.

Kazni za posedovanje in uporabo drog so izredno visoke in vključujejo zaporno kazen.

Fotografiranje vojaških in vladnih poslopij, letališč in pristanišč ni dovoljeno.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.