Skoči do osrednje vsebine

Esvatini

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  Politična situacija je napeta.

  V zadnjem letu je prišlo do vrste incidentov, povezanih z varnostjo, vključno s požigi, ciljnimi atentati ali ugrabitvami osebja varnostnih sil, ropi bankomatov in povračilnimi policijskimi racijami. Posledično je prišlo do vse več demonstracij in protestov, ki so se sprevrnili v nasilje med protestniki in varnostnimi silami, kar je povzroči poškodbe protestnikov in varnostnega osebja in izgubo življenj. Izogibajte se vsem takim dogodkom. Spremljajte lokalne medije in nasvete lokalnih oblasti.

 • Kriminal

  Kriminal je v Esvatiniju pogost, pojavljajo pa se tudi občasni oboroženi ropi in tatvine avtomobilov. Lokalni policiji morda primanjkuje sredstev za učinkovito obravnavanje kriminalnih incidentov.

  Odsvetujemo sprehajanje v večernih urah v centru mest Mbabane in Manzini. Prav tako odsvetujemo samostojna potovanja po oddaljenih krajih v večernih urah.

  Nočno vožnja v državo ali iz nje ni priporočljiva, saj v nočnih urah prihaja do ugrabitev avtomobilov na glavnih cestah iz Republike Južne Afrike in Mozambika.

 • Terorizem

  V Esvatiniju ni nedavne zgodovine terorističnih napadov. Vendar le-teh ni možno izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Esvatini je v procesu transformacije med tradicionalno in moderno družbo. Zlasti v oddaljenih območjih je življenje še vedno pod močnim vplivom tradicionalnih vrednot. Prilagodite svoje vedenje lokalnim običajem. Pozanimajte se o pravilih obnašanja v turističnih vodnikih, pri svojem potovalnem agentu ali na kraju samem.

  Prepovedano je žaliti kraljevo družino.

  Posedovanje in tihotapljenje mamil sta nezakonita. Predvidene kazni so stroge.

  Javnih zgradb in vojaških objektov ni dovoljeno fotografirati. Prav tako je lahko prepovedano fotografiranje ali snemanje tradicionalnih običajev, brez predhodnega dovoljenja.

  Istospolne zveze so nezakonite.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Slovenski državljani za vožnjo po Esvatiniju potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

  Vozni standardi in razmere na cestah v Esvatiniju so slabe. Prometne nesreče so pogost vzrok smrti in poškodb, predvsem na podeželskih cestah.

  Nezakonito je nadaljevati vožnjo, ko mimo pelje predsednikova povorka, ne glede na to, na kateri strani ceste ste.

  Javni prevoz v Esvastiniju je slab.

 • Denar

  Valuta v Esvatiniju je svazijski lilangeni.

  Valuta ni konvertibilna.

  Poleg domače valute so pogosto sprejeti še bankovci južnoafriškega randa.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V deževnem obdobju, ki traja od novembra do aprila, so v visokogorskih območjih pogoste močne nevihte s strelami, močno deževje in toča. Te včasih povzročijo škodo na cestni infrastrukturi, na nekaterih območjih pa tudi poplave.

 • Priporočila

  Ne hodite bosi po pesku in vlažnih tleh, ne približujte se mrtvim živalim, živalim nasploh in njihovim iztrebkom, ne približujte se potepuškim živalim, vključno s psi zaradi nevarnosti ugriza in posledično stekline, ne božajte živali, ki jih srečate. Ne uporabljajte zdravil kupljenih na ulici, izogibajte se stikom z bolnimi ljudmi.
  Umivajte in razkužujte si roke, ne jejte surove ali premalo kuhane hrane (ribe, meso, mleko), pijte ustekleničeno ali prekuhano vod, izogibajte se ledenim kockam, sladoledu, svežim sadnim sokovom.

Vstop v Esvatini

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Esvatini (nekdaj Svazi). Veljavnost potnega lista mora biti najmanj tri mesece na dan vstopa v državo. Za dodatne informacije se lahko obrnete na Veleposlaništvo Kraljevine Esvatini v Bruslju (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.