Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v Belize

Slovenski državljani za vstop v Belize vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo pozornost, saj je v preteklosti prišlo do primerov nasilnih kriminalnih dejanj in fizičnih napadov, vključno z oboroženimi ropi in posilstvi. Oborožene skupine iz Gvatemale delujejo v bližini gostih gozdnatih površin v Belizeju in v bližini nekaterih turističnih krajev. Incidenti so zelo redki, saj področje nadzirajo varnostne sile.

Čeprav se večina kraj zgodi v mestu Belize, pa do kraj prihaja tudi v drugih mestih, vključno s turističnimi mesti kot so San Pedro, Caye Caulker in Placencia.

Popotnikom svetujemo, da:

  • se izogibajo mračnejšim sprehajališčem,
  • potujejo v skupini,
  • imajo za izlete zunaj utrjenih poti usposobljenega vodiča.

Na nekaterih področjih mesta Belize obstaja nevarnost nasilnih kriminalnih združb. Področja v okolici ulice George in ceste Kraal so še posebno nevarna.

Posebno pozornost svetujemo ob meji z Gvatemalo zaradi mejnega spora med obema državama. Svetujemo, da mejo prečkate le na uradnem mejnem prehodu.

Za vožnjo je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Uživanje drog (tudi marihuane) je kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.