Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v Belize

Slovenski državljani za vstop v Belize vizuma ne potrebujejo.

Za nekatere države olajšava velja le za imetnike biometričnih potnih listov. Na spletni strani Evropske komisije preverite veljavnost olajšave (v angleščini).

Za vse podrobnosti postopka pridobitve vizuma za dolgoročno prebivanje se obrnite na pristojno predstavništvo Slovenije.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo pozornost, saj je v preteklosti prišlo do primerov nasilnih kriminalnih dejanj in fizičnih napadov, vključno z oboroženimi ropi in posilstvi. Oborožene skupine iz Gvatemale delujejo v bližini gostih gozdnatih površin v Belizeju in v bližini nekaterih turističnih krajev. Incidenti so zelo redki, saj področje nadzirajo varnostne sile.

Čeprav se večina kraj zgodi v mestu Belize, pa do kraj prihaja tudi v drugih mestih, vključno s turističnimi mesti kot so San Pedro, Caye Caulker in Placencia.

Popotnikom svetujemo, da:

  • se izogibajo mračnejšim sprehajališčem,
  • potujejo v skupini,
  • imajo za izlete zunaj utrjenih poti usposobljenega vodiča.

Na nekaterih področjih mesta Belize obstaja nevarnost nasilnih kriminalnih združb. Področja v okolici ulice George in ceste Kraal so še posebno nevarna.

Posebno pozornost svetujemo ob meji z Gvatemalo zaradi mejnega spora med obema državama. Svetujemo, da mejo prečkate le na uradnem mejnem prehodu.

Za vožnjo je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Uživanje drog (tudi marihuane) je kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.