Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa turistična in druga potovanja, ki niso nujna, v provinci Cabinda (opozorilo ne velja za mesto Cabinda) in Lunda Norte, od koder so v preteklosti poročali o nasilnih incidentih. V provinci Cabinda so nasilni incidenti, vključno s posilstvi, umori in ugrabitvami tujcev in Angolcev pogosti. V provincah Lunda Norte in Lunda Sul, kjer poteka proizvodnja diamantov, so angolske oblasti še posebno občutljive na prisotnost tujcev.

Vstop v Angolo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Angolo.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Stopnja kriminala je visoka. Področja, kjer se zadržujejo tujci so še posebno priljubljena točka roparjev. Še posebno v nočnih urah odsvetujemo sprehajanje po Luandi. Odsvetujemo nošenje nakita in ur na javnih mestih. Prav tako odsvetujemo menjavo ali dvig večjih količin denarja na zelo obljudenih krajih.

Potni list ali overjeno kopijo potnega lista (fotokopijo osebne strani ter vizuma) morate imeti vedno s seboj zaradi policijskih kontrol.

Uporaba in prodaja drog je strogo prepovedana. Zagrožene kazni so zelo visoke in razmere v zaporih so zelo slabe.

V deževnem obdobju, ki traja od novembra do aprila, se lahko zgodi, da poplave uničijo mostove in odnesejo ceste, pri tem pa odkrijejo mine, ki so bile prej skrite.

Za vožnjo po državi potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Izven večjih urbanih naselij mine in neeksplodirana ubojna sredstva še vedno predstavljajo precejšen problem. Te se lahko nahajajo na cestah, odstavnih pasovih in mostovih, v stavbah in na podeželju. Do eksplozij min ali neeksplodiranih ubojnih sredstev prihaja tudi na krajih, ki so označena kot varna.

V bližini vladnih poslopij je prepovedana uporaba fotografskih aparatov, daljnogledov, zemljevidov, opreme GPS ipd.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.