Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na otvoritvi razstave in na slovesnosti v Parku vojaške zgodovine v Pivki

Predsednik vlade Janez Janša se bo udeležil slovesnosti ob odprtju razstave "Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo". Predsednik vlade bo ob tej priložnosti zbrane tudi nagovoril.

Slovesnost ob odprtju razstave bo potekala v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Razstavo z naslovom "Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo" so pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo. Razstava pred nas razgrne pregled slovenske osamosvojitvene misli. Na njej je predstavljen spomin osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda.
Stavek, ki je tudi naslov razstave - »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo« - je sicer že v petdesetih letih prejšnjega stoletja izrekel profesor Oton Muhr, ki je v svoje sanje tudi brezpogojno verjel in prav zato pooseblja mnoge posameznike in skupine, ki so razmišljali in delovali v smeri neodvisne Slovenije. Prelili so jih na papir, med knjižne platnice in jih zapisali v glasila in časopise.

Ob robu slovesnosti si bo predsednik vlade ogledal tudi razstavo "Ponosni na Slovenijo – 30 let" in se sprehodil skozi stalno razstavo "Pot v samostojnost".

Slovesnost ob odprtju razstave Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo bo mogoče spremljati na vladnih družbenih omrežjih.