Skoči do osrednje vsebine

Podnebna konferenca Združenih narodov (COP25)

do
Madrid, Španija
Tokratna Podnebna konferenca Združenih narodov (COP25), ki se je udeležujejo pogodbenice Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC), bo potekala od 2. do 13. decembra 2019 v Madridu, pod predsedstvom države Čile.

Temeljni namen konference je narediti naslednje ključne korake v procesu boja proti podnebnim spremembam. Lanski COP24 v Katovicah je uspešno zaključil pripravo delavnega programa, ki pogodbenicam omogoča izvedbo pariškega sporazuma. Ena od osrednjih tem letošnjega COP25 pa je  dokončno sprejetje tako imenovane knjige pravil in navodil »Rulebook« za začetek izvajanja Pariškega podnebnega sporazuma v letu 2021. Gre za zaključna pogajanja o 6. členu pariškega sporazuma (mednarodni tržni mehanizem), ki je še zadnje odprto vprašanje pred finalizacijo Rulebook-a. Gre za vzpostavitev mehanizma kot prispevka k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in podporo trajnostnemu razvoju.

Konferenca COP25 je izrednega pomena tudi zato da se ponovno spodbudi države k povečanju svetovne ambicije in ciljev za reševanje podnebne krize v vseh državah sveta. Prav zato bo 2. decembra potekalo zasedanje na visoki ravni (predsedniki držav in vlad) 10. - 11. decembra pa zasedanja na ministrski ravni. Slovenijo bo na visokem in ministrskem zasedanju pogodbenic zastopal minister za okolje in prostor Simon Zajc kot vodja delegacije. 9. decembra bodo potekala srečanja na ministrski ravni na področju podnebnega financiranja. Predvideno je, da se bo srečanj udeležil minister za finance dr. Andrej Bertoncelj.

Več informacij