Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Strokovni dogodek ob Tednu slovenske hrane »Pamet v hrano, znanje na krožnik«

Kdaj do
Kje Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
Dogodek bo povezal pridelovalce, javne zavode in kulinarične strokovnjake z namenom dodatne spodbude celoletne uporabe lokalnih, sezonskih živil. Skozi okrogle mize in praktične delavnice bo prikazano, kako shema kakovosti živil, inovativne tehnologije, dobra organizacija procesov in brezodpadni pristopi izboljšajo jedilnike, motivirajo osebje in olajšajo javna naročila.

Posebna pozornost bo namenjena sistemskemu vidiku šolske in javne prehrane – od nabave lokalne hrane do kuhinje – ter vplivu na prehranske navade in vzgojo otrok.

Program dogajanja:

09.30    Okrogla miza: Podoba slovenske (pre) hrane 2030

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se bo v sklopu dogodka udeležila okrogle mize z naslovom Podoba slovenske (pre)hrane 2030, kjer bodo skupaj s predstavniki Ministrstva za zdravje, Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in Ministrstva za javno upravo razpravljali o okrepitvi celoletne uporabe lokalnih in sezonskih živil v šolskih kuhinjah, katerega cilj je vzpostaviti sistem, ki prinaša dobrobit vsem – od slovenskih kmetov in živilsko predelovalne industrije, strokovnega osebja v šolah do zdravja otrok in mladostnikov. Sogovorniki bodo predstavili predloge medresorskega sodelovanja, delili izkušnje iz prakse ter izpostavili potencial lokalnih živil v javnih zavodih kot pomemben korak k trajnostni, zdravi in lokalno usmerjeni prehrani otrok.

10.15    Okrogla miza: Z glavo nad hrano in okus narodne zavesti - moč lokalnih surovin

Na okrogli mizi bodo razpravljali o trendih sodobne kulinarike ter o razumevanju potreb in pričakovanj mladostnikov. Predstavljeni bodo primeri, ki povezujejo kulinariko z nacionalno identiteto in pokažejo, kako lahko lokalne sestavine oblikujejo avtentične jedilnike prihodnosti ter krepijo narodno zavest.

11.00    Okrogla miza: Tako "enostavno" - z znanjem in ekipo

Na okrogli mizi bodo razpravljali o pomenu sodelovanja med pridelovalci in javnimi zavodi kot temelju za zagotavljanje sezonskih in lokalnih živil skozi vse leto. Poseben poudarek bo na motivaciji ključnih deležnikov in vseh zaposlenih za doseganje trajnostnih uspehov.

11.45    Okrogla miza Nemogoče je mogoče. S hitro spremembo v desetletju.

Predstavljen bo primer dobre prakse, ki dokazuje, da je uporaba lokalnih surovin izvedljiva tudi pri pripravi velikih količin hrane.

12.45    Kuharska delavnica z Mojmirjem Šiftarjem

13.30    Okrogla miza: (Ne)odpadne specialitete

Razprava bo namenjena »brezodpadni kulinariki« v profesionalnem okolju ter preoblikovanju odpadkov v trajnostne kulinarične presežke. Cilj je spremeniti percepcijo živil v skladu s sodobnimi kulinaričnimi trendi in pokazati, kako lahko celovita uporaba živil prispeva k oblikovanju trajnostnih jedilnikov ter hkrati poveča ekonomsko učinkovitost priprave hrane.

14.15    Kuharska delavnica z Luko Koširjem

15.15    Tržnica kakovosti: Predstavitev ponudnikov živil z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in ekoloških živil ter kuharska delavnica z Luko Pangosom