Skoči do osrednje vsebine

Slovesna podelitev državne nagrade na področju ohranjanja narave - Nagrade Rada Smerduja

Kdaj
Kje Park Škocjanske jame
Nagrada Rada Smerduja je najvišja državna nagrada za izjemne dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju stroke na področju ohranjanja narave in k ohranjanju narave. Letos jo bomo podelili prvič, 14. junija, na rojstni dan Rada Smerduja.

Nagrada Rada Smerduja se podeljuje enkrat letno. Prejemnika nagrade po objavljenem pozivu k predlaganju kandidatov izbere Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju ohranjanja narave.

Odbor je po pozivu prejel deset predlogov kandidatov - posameznikov in organizacij

Prav letos mineva 40 let od smrti Rada Smerduja, priznanega slovenskega biologa in naravovarstvenika, po katerem je poimenovana nagrada. Bil je aktiven član in tudi predsednik Društva za raziskovanje jam Ljubljana, sodeloval pri nastajanju strokovnih revij in posnel več filmov z naravoslovno, jamarsko in naravovarstveno vsebino, zato smo za prizorišče prve podelitve nagrade izbrali Regijski park Škocjanske jame.

O dogodku

Slovesna podelitev bo v petek, 14. junija 2024, ob 11. uri v Parku Škocjanske jame – v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovih (Matavun 8 - parkirišče je na voljo pri sprejemnem centru Parka Škocjanske jame (Matavun 12), ki je od Promocijsko kongresnega centra oddaljen pet minut hoje).

Slavnostni govorci bodo Jože Novak, minister za naravne vire in prostor, dr. Katarina Groznik Zeiler, generalna direktorica Direktorata za naravo in predsednica Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju ohranjanja narave ter dr. Peter Skoberne, biolog in naravovarstvenik, nekdanji tesni sodelavec Rada Smerduja.

Nagrado za največje dosežke na področju ohranjanja narave bo podelil minister Jože Novak.