Skoči do osrednje vsebine

Razstava PAJETA: sožitje v ravnovesju Sečoveljskih solin

Kdaj do
Kje Avla Ministrstva za kulturo
Razstava PAJETA: sožitje v ravnovesju Sečoveljskih solin izhaja iz preučevanja nastanka, razvoja in delovanja Sečoveljskih solin, obravnava združljivost srednjeveškega tipa solinarstva in ohranjanja narave, predvsem pa išče uravnotežene, povezovalne, trajnostne rešitve za sobivanje kulturne dediščine, naravnih vrednot in dejavnosti tradicionalnega solinarstva v prihodnje.

Razstava je usmerjena v iskanje navdiha in vizij varstva kulturno krajinske dediščine, pogojene z zgodovinsko utemeljeno gospodarsko rabo. Izziv, ki je pred nami, je iskanje odgovora na vprašanje, kako na srednjeveškem delu solin ponovno vzpostaviti gospodarno ravnovesje kulturne krajine, ki je obenem temeljni habitat redkih rastlinskih in živalskih vrst. Nenazadnje so celotne soline vse pogosteje izpostavljene razdiralni moči poplav iz zaledja in morja. Tudi klimatska kriza je kriza kulture, ki je ni moč prezreti. Razumeti jo gre kot poziv, da pred posledicami lastnih ravnanj zavarujemo tisočletno kulturno krajino, ki smo jo dolžni ohraniti, varovati in izročiti prihodnjim rodovom.

Razstavo sta odprla Matevž Čelik Vidmar, državni sekretar z Ministrstva za kulturo, in mag. Miran Gajšek, državni sekretar z Ministrstva za naravne vire in prostor.

Ob odprtju je državni sekretar Čelik Vidmar poudaril: "Na Ministrstvu za kulturo smo ponosni, da smo z Ministrstvom za naravne vire in prostor zgradili dobro sodelovanje za celovitejše ohranjanje te pomembne dediščine. Skupaj se trudimo, da bi našli najboljše poti za celovito varstvo in upravljanje tega dragocenega območja. Še naprej si bomo prizadevali za uravnoteženo sobivanje ter ohranjanje kulturne in naravne dediščine, da bodo to izjemno krajino in njeno preteklost še dolgo lahko spoznavali in uživali tako državljani Slovenije kot obiskovalci."

Razstavo smo na ministrstvu pripravili v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani. V razstavo so vključeni tudi prikazi, ki so nastali v okviru magistrske naloge Zale Dimc.

Vljudno vabljeni!