Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v formatu zunanjih in obrambnih ministrov

Luksemburg
Minister za obrambo Marjan Šarec se bo v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v skupnem formatu zunanjih in obrambnih ministrov.

Namen zasedanja je razprava o možnostih za pospešitev in okrepitev vojaške pomoči Ukrajini ter krepitev njene odpornosti in pripravljenosti.

Ministrom EU se bosta preko video povezave pridružila tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in obrambni minister Rustem Umerov, ki bosta predstavila aktualno stanje na terenu. Pričakuje se tudi sodelovanje evropskega komisarja za notranji trg  Thierryja Bretona, ki se bo osredotočil na podporo ukrajinski industriji, izvajanje Evropske strategije za obrambno industrijo in Evropskega programa za naložbe v obrambno industrijo.

EU in njene države članice podpirajo Ukrajino pri njenih naporih za obrambo lastnega teritorija. Pot do miru vodi prek osvoboditve zavzetega teritorija in svobode lastne države. Ukrajinske potrebe so obsežne in raznovrstne, na vrhu seznama pa je zagotovo protizračna obramba in strelivo. V letu 2023 je bilo veliko opreme dostavljene tudi preko Evropskega mirovnega instrumenta (angleško EPF – European Peace Facility). EU krepi obrambno industrijo in proizvodnjo streliva. V okviru krepitve in pospešitve dostave vojaške opreme se bodo ministri v razpravi dotaknili tudi koalicij zmogljivosti in sodelovanja v okviru kontaktne skupine za Ukrajino (angleško UDCG – Ukraine Defense Contact Group). Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko EU Josep Borrell bo predstavil aktualen napredek glede varnostnih zavez za Ukrajino. Predstavljeno bo delo na področju varnostnih zavez za Ukrajino. Takoj ko bo dokument usklajen, se pričakuje pogovore z ukrajinsko stranjo in potrditev dokumenta na junijskem Evropskem svetu.

Več informacij: Nika Vrhovnik, telefonska številka 051 610 555.