Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Sanja Štiglic bo vodila četrti strateški dialog med Slovenijo in ZDA

do
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Ljubljana
Državna sekretarka Sanja Štiglic bo skupaj s pomočnikom državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve na State Departmentu ZDA Jamesom O'Brienom, vodila četrto letno zasedanje strateškega dialoga med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

Poleg dvostranskega sodelovanja bodo sogovorniki razpravljali o gospodarstvu, energetiki, znanosti, obrambi, kibernetski varnosti ter boju proti dezinformacijam. Državi bosta potrdili svoje partnerstvo za krepitev odpornosti in boj proti dezinformacijam s podpisom Memoranduma o soglasju o ukrepih proti tujemu manipuliranju z informacijami.

Slovenija bo v okviru zasedanja pristopila k Sporazumu Artemis, s katerim bosta državi potrdili skupno zavezanost viziji miroljubnega, trajnostnega in transparentnega sodelovanja pri civilnem raziskovanju in uporabi Lune, Marsa, kometov in asteroidov.

Prav tako bo veleposlanica ZDA v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian državni sekretarki na Ministrstvu za okolje, podnebje in prostor mag. Tini Sršen predala pismo o projektu Phoenix.

Program za medije:

11.15: Podpis Memoranduma o soglasju o ukrepih proti tujemu manipuliranju z informacijami, podpis Sporazuma Artemis in izmenjava pisma o projektu Phoenix (FOTOTERMIN)
Kraj: Dvorana Boris Pahor, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Sledila bo izjava za javnost, na kateri bodo sodelovali:

  • državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Sanja Štiglic
  • pomočnik državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve ZDA James O'Brien
  • državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež
  • predstavnica Nase Rebecca Bresnik
  • astronavt Nase Randolph Bresnik
  • državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in prostor mag. Tina Sršen
  • veleposlanica ZDA v Ljubljani Jamie Lindler Harpootlian

Informacija za medije:

Predstavnike medijev, ki se želijo udeležiti podpisa memoranduma in izjave za javnost, prosimo, da namero na udeležbi na dogodku sporočijo najpozneje do 18. aprila 2024 do 16. ure na pr.mzz@gov.si

Hkrati prosimo, da ste na ministrstvu vsaj 20 minut pred začetkom dogodka.