Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na uradnem obisku na Kitajskem

do
Peking in Šanghaj, Kitajska
Ministrica Tanja Fajon se bo mudila na uradnem obisku v Ljudski republiki Kitajski, ki je namenjen nadaljevanju političnega dialoga na visoki ravni, doseganju boljše uravnoteženosti v trgovinski menjavi in boljšega dostopa do kitajskega trga za specifične slovenske proizvode, ter izmenjavi stališč glede ključnih regionalnih in mednarodnih vprašanj.

Slednje je še posebej pomembno zaradi članstva Slovenije v VS OZN v letu 2024 in 2025.

Sočasno z obiskom ministrice bo potekal obisk slovenske poslovne delegacije, ki ga organizira Slovensko-kitajski poslovni svet v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.

Ministrica Fajon bo v okviru obiska opravila pogovore z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Ljudske republike Kitajske Wang Yijem ter predvidoma z ministrom za trgovino Wang Wentaom in vodjo Oddelka za mednarodno sodelovanje KPK Liu Jianchaom. V Pekingu se bo obenem udeležila razstave o življenju in delu slovenskega jezuita in astronoma Ferdinanda Avguština Hallersteina na Kitajskem v 18. st. in otvoritve razstave fotografa Matjaža Tančiča, ki ustvarja na Kitajskem. V Šanghaju bo ministrica sodelovala na otvoritvi poslovnega foruma in razstave Plečnikova Ljubljana ter se predvidoma srečala z županom Šanghaja.