Skoči do osrednje vsebine

V litovski prestolnici vrh Pobude Tri morja

Kdaj do
Kje Bukarešta, Romunija
Vilna, Litva
Prestolnica Litve, Vilna, bo gostila tokratni vrh predsednikov držav Pobude Tri morja, katere osrednji cilj je spodbujanje regionalnega dialoga med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem, ter vzporedni poslovni forum. V imenu Republike Slovenije se bo vrha udeležil obrambni minister Marjan Šarec.

Predsedniki 13 držav članic Evropske unije srednje in vzhodne Evrope, in sicer Avstrije, Bolgarije, Češke, Estonije, Grčije, Hrvaške, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Romunije, Slovaške in Slovenije, bodo na tokratnem vrhu govorili predvsem o regionalnem dialogu in krepitvi sodelovanja med državami na osi sever-jug, transportu, energetiki ter digitalni infrastrukturi. Po letu 2022 je še posebej pomemben varnostni segment s posebnim poudarkom na kibernetski varnosti. Voditelji držav članic bodo tudi sprejeli Skupno deklaracijo zdaj že devetega vrha Pobude Tri morja, ki med drugim naslavlja regijo Zahodnega Balkana ter spodbuja sodelovanje z Ukrajino in Moldavijo.

Med cilji leta 2015 oblikovane pobude so tudi spodbujanje sodelovanja pri investicijah v transportno, energetsko in digitalno infrastrukturo v regiji ter zapolnjevanje vrzeli v razvitosti med vzhodnim in zahodnim delom Evropske unije na tem področju. Zato bo ob vrhu potekal tudi poslovni forum.

Minister za obrambo Marjan Šarec se bo med vrhom sestal z novim litovskim ministrom za obrambo Laurynasom Kasčiunasom. V ospredju dvostranskega srečanja bodo sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju, varnostne razmere v Evropi in na Zahodnem Balkanu ter mednarodne operacije in misije.

Pred udeležbo na vrhu Pobude Tri morja v Vilni se bo minister Marjan Šarec na povabilo romunskega ministra za nacionalno obrambo Angela Tilvarja v sredo, 10. aprila, v Bukarešti udeležil državne slovesnosti ob 20. obletnici vstopa Romunije v Nato. Ob robu slovesnosti se bosta ministra sestala tudi na dvostranskem srečanju, kjer bosta spregovorila o aktualnih varnostih razmerah ter mednarodnih operacijah in misijah.

Dodatne informacije: Nika Vrhovnik, mobilni telefon 051 610 555