Skoči do osrednje vsebine

97. seja vlade

Vlada Republike Slovenije se bo v sejni dvorani na Gregorčičevi 25 sestala na 97. redni seji.

Vlada bo na seji med drugim obravnavala predlog novele Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, s katerim določa nov rok za izplačilo zadržanih sredstev v višini 20 odstotkov višine pomoči oziroma razlike do skupne višine pomoči, do katere je upravičen upravičenec. Hkrati zaradi neskladja spreminja tudi določbe zakona v povezavi z zagotovljenimi sredstvi za Slovenski podjetniški sklad.

Na dnevnem redu je tudi predlog zakona o spremembi Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. S spremembo zakona se realizira 1. točka Dogovora o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024, in sicer se bodo vrednosti plačnih razredov ter nominalnih osnov in dodatkov uskladile s 1. junijem 2024, ko se poviša vrednost plačnih razredov plačne lestvice za 3,36 odstotka, kar znaša 80 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju december 2022 – december 2023.

Vlada bo obravnavala tudi Strategijo Vlade Republike Slovenije na področju priseljevanja. Strategija opredeljuje štiri ključne strateške cilje: zunanje delovanje za odpravo vzrokov za priseljevanje; spodbujanje zakonitega priseljevanja zaradi zaposlitve ali dela; zaščita življenja in dostojanstva priseljencev ter preprečevanje nedovoljenega priseljevanja in odpravljanje tveganj za nacionalno varnost.