Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev prenovljenega laboratorija za plemenite kovine

Kdaj do
Kje Urad Republike Slovenije za meroslovje, Tkalska ulica 15, 3000 Celje
Prenovljeni laboratorij za plemenite kovine v Celju bosta otvorila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in direktor Urada za meroslovje dr. Samo Kopač. Otvoritve se bo udeležil tudi župan Mestne občine Celje g. Matija Kovač.

V Republiki Sloveniji je področje plemenitih kovin zakonsko urejeno. Za to skrbi Urad RS za meroslovje, ki je organ v sestavi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter je tudi nosilec nacionalnega etalona za merjenje množine plemenitih kovin v zlitinah. Na področju plemenitih kovin Urad izvaja preskušanje in označevanje izdelkov iz plemenitih kovin z oznako skladnosti na najvišji strokovni ravni ter skrbi za registracijo znakov dobaviteljev-zlatarjev in vodenje odgovarjajočega registra.

V laboratoriju urada v Celju, ki izvaja akreditirane kvantitativne kemijske analize za določevanje plemenitih kovin v zlitinah, je bila v preteklem letu izvedena temeljita prenova, ki je bila potrebna zaradi ohranjanja kakovosti meritev na najvišjem nivoju in varovanja zdravja zaposlenih.

V laboratoriju se preskušajo in označujejo izdelki iz plemenitih kovin (zlata, srebra, paladija in platine), s čimer se omogoči prost pretok izdelkov v države EU in visoko varnost potrošnikov v Sloveniji. 

Po otvoritvi bo skupaj z ministrom sledil še ogled ostalih laboratorijev, ki delujejo na lokaciji Urada Republike Slovenije za meroslovje v Celju. 

Lepo vabljeni.