Skoči do osrednje vsebine

Premier Golob danes s podpredsednico ZDA in generalnim sekretarjem OZN o prekinitvi spopadov v Gazi

Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo 16. in 17. februarja 2024 udeležil 60. Münchenske varnostne konference.

Gre za najpomembnejšo varnostno konferenco na svetu, kjer bodo potekale razprave na najvišji ravni o najpomembnejših aktualnih zunanjepolitičnih in varnostnih izzivih. V luči zaostrenih varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu bo konferenca med drugim priložnost za premislek o enotnosti in političnih zavezah na pravilih temelječega mednarodnega reda.

Premier dr. Golob udeležbo pričenja z dvostranskima srečanjema. V petek popoldne se bo sestal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris. V nadaljevanju dneva pa še z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem. Premier dr. Golob se bo v pogovorih osredotočil na aktualne varnostne razmere na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi, kjer humanitarna katastrofa zahteva nujne mednarodne rešitve. Zavzel se bo za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi, saj je ta tema danes ključna za stabilnost sveta. Vsa dvostranska srečanja bo posvetil izključno temu cilju. O tem bo spregovoril tudi z visokim komisarjem Združenih narodov za begunce Filippom Grandijem in s predsednikom vlade Katar šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem. Srečal pa se bo tudi z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom Open Society Fundacije Alexandrom Sorosem.

Na povabilo organizatorjev varnostne konference bo premier dr. Golob v soboto, 17. februarja 2024, kot častni govorec sodeloval na t.i. "spotlight" panelu o reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Povabilo na enega izmed najbolj prepoznavnih političnih panelov varnostne konference predstavlja priznanje Vladi Republike Slovenije in njenim zunanje – političnim prizadevanjem za mir in varnost na svetu. Hkrati pa predstavlja priložnost, da Slovenija predstavi svoje poglede na reformo VS OZN. Na panelu bodo sodelovali tudi Javier González-Olaechea Franco, minister za zunanje zadeve Republike Peru, Micheál Martin Tánaiste, minister za zunanje zadeve in obrambo Irske, Monica Juma, svetovalka za varnost Republike Kenije, ter Susanne Baumann, državna sekretarka Zveznega zunanjega ministrstva Zvezne republike Nemčije.

Ob robu konference je predvidenih več stranskih dogodkov o aktualnem dogajanju in trendih v svetu, organiziranih v sodelovanju z vodilnimi ustanovami na posameznih področjih. Na povabilo Fundacije BMW in v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom (BSF) se bo premier dr. Golob v soboto, 17. februarja 2024 udeležil razprave o nujnih reformah zastarelega institucionalnega okvira svetovnega upravljanja. Struktura zgrajena po drugi svetovni vojni, zaradi geopolitičnih sprememb v mednarodni skupnosti, ne zagotavlja več okvirov v katerih bi se bili sposobni odzvati na ključne globalne izzive. Sogovorniki se bodo spraševali, kako preseči vse večje delitve v mednarodni skupnosti in na pogorišču starega sistema zgraditi trajnostni in učinkovit multilateralizem, ki bo gradil na skupnem dobrem. Ob predsedniku vlade dr. Golobu bodo sodelovali še Borge Brende, predsednik Svetovnega gospodarskega Foruma, Rebecca Gryspan, generalna sekretarka Konference OZN o trgovini in razvoju (UNCTAD) in Carlos Alvarado Quesada, nekdanji predsednik Kostarike, ter Philip Ther, ustanovni direktor Raziskovalnega centra za zgodovino transformacij Univerze na Dunaju.