Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za pravosodje bo gostilo konferenco na temo enakega dostopa do pravnega varstva

do
Grand Plaza Hotel, Ljubljana
Ministrstvo za pravosodje bo, pod okriljem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (angleško the Organization for Economic Cooperation and Development - OECD), med 6. in 8. decembrom 2023 v Ljubljani gostilo konferenco na temo enakega dostopa do pravnega varstva. Tokratna že 9. okrogla miza OECD nosi podnaslov Uresničevanje pravosodja, osredotočenega na ljudi.

Namen konference je podpreti vse večja prizadevanja v državah OECD in partnerskih državah glede dostopa do pravnega varstva kot temeljne vrednote, ki krepi demokracijo in javno zaupanje v pravosodje, utrjuje vladavino prava in pospešuje izvajanje ciljev trajnostnega razvoja.

Priporočilo OECD iz leta 2023 izpostavlja vse večjo potrebo po inovativnih pristopih, ki dajejo prednost odzivnosti in osredotočenosti na ljudi ter povečujejo učinkovitost in agilnost pravosodnih sistemov, ki se soočajo tudi z nastajajočimi izzivi, ki izvirajo iz tehnološkega razvoja, različnih kriznih situacij in podnebnih sprememb.

Konferenco bosta v četrtek, 7.decembra 2023 ob 9. uri odprli ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan ter direktorica OECD za javno upravljanje Elsa Pilichowski, slavnostni govornik pa bo predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije dr. Miodrag Đorđević.

Ob 9.30 uri bo sledil panel na visoki ravni, ki ga bo  moderirala državna sekretarka na Ministrstvu za pravosodje mag. Valerija Jelen Kosi.  Na spletni strani YouTube bo mogoče spremljati panel Uresničevanje pravosodja, osredotočenega na ljudi.