Skoči do osrednje vsebine

Ta veseli dan kulture

do
Po vsej Sloveniji
Ministrstvo za kulturo je z dnevom odprtih vrat slovenske kulture, imenovan tudi Ta veseli dan kulture, začelo v Prešernovem letu, leta 2000. Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil 3. decembra 1800, na ta dan široko odpirajo svoja vrata in obiskovalce vabijo na brezplačne kulturno-umetniške dogodke.
Plakat za Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kulture

Program dogodkov je objavljen na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Program omogoča razvrstitev dogodkov glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti. Gre za širok nabor kulturno-umetniških dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam.

Zamisel za dan odprtih vrat slovenske kulture se je porodila z namenom približati kulturne vsebine čim širšemu krogu ljudi. Pobuda je v nekaj letih prerasla v najbolj množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji.

Na Ta veseli dan kulture se razkrije tudi dobitnika Prešernove nagrade in nominirance za nagrade Prešernovega sklada. Letos bo razglasitev potekala v ponedeljek, 4. decembra.