Skoči do osrednje vsebine

Business to Diplomacy dogodek "Slovenija – edinstvena filmska destinacija"

Piran
V četrtek bo potekal dogodek "Business to Diplomacy" (B2D) z naslovom "Slovenija – edinstvena filmska destinacija", na katerem bo tujemu diplomatskemu zboru v Piranu predstavljena Slovenija kot atraktivna dežela za filmsko industrijo.

Dogodek v Piranu bodo z uvodnimi nagovori otvorili generalni direktor direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Slobodan Šešum, župan Občine Piran Andrej Korenika, generalni direktor direktorata za medije na Ministrstvu za kulturo Blaž Mazi, Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Maja Pak, direktorice Slovenske turistične organizacije.

Sledila bo okrogla miza na omenjeno temo, v kateri bodo sodelovali Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra, Ira Cecić, producentka, Klemen Dvornik, direktor Zveze slovenskih filmskih ustvarjalcev in Matej Knep iz Občine Piran.

Slovenija predstavlja pomembno filmsko lokacijo, ne samo za domači film, temveč tudi za filmske produkcije iz različnih delov sveta. Poleg privlačnih lokacij, Slovenija že vse od leta 2017 nudi 25-odstotno denarno povračilo vsem tujim filmskim ekipam, ki svoje filme snemajo na našem ozemlju. Tako so pri nas v zadnjih letih med drugim posneli epizode znamenite serije »The Witcher«, natanko pred letom dni pa so prav v Piranu snemali veliko filmsko produkcijo »The Union« z ameriškimi zvezdniki, kot sta Halle Berry in Mark Wahlberg. V zadnjih petih letih so pri nas snemale produkcijske hiše iz Velike Britanije, Združenih držav Amerike, Italije, Finske, Nizozemske, Južne Koreje in mnogih drugih.

Dogodek, ki ga organizira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Občino Piran bo v času Festivala slovenskega filma, kar bo še dodatna priložnost za srečanje z nekaterimi slovenskimi filmskimi umetniki in ustvarjalci.

Program za medije:

10:00 Otvoritev dogodka z uvodnimi nagovori

Kraj: Teater Tartini, Piran