Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo Marjan Šarec na uradnem obisku v Republiki Severni Makedoniji

do
Republika Severna Makedonija
Na povabilo ministrice za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanke Petrovske se minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec mudi na uradnem obisku v Republiki Severni Makedoniji.

Namen srečanja je krepitev dvostranskega in regionalnega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. Srečanje je priložnost za izmenjavo mnenj glede vprašanj, ki so v medsebojnem interesu obeh držav, ter za morebitno krepitev skupnega angažmaja v mednarodnih operacijah in misijah v prihodnje. Kot zelo uspešno se je že izkazalo sodelovanje Republike Slovenije, Republike Severne Makedonije in Črne gore v misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji (angleško Enhanced Forward Presence - eFP).

Med obiskom bosta ministra podpisala nov sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Severne Makedonije o obrambnem sodelovanju, ki bo razširil področja in oblike sodelovanja iz pretežno vojaških tudi na ostala področja obrambnega sodelovanja, ki jih narekujejo sodobni varnostni izzivi. Nov sporazum bo nadomestil obstoječega iz leta 1994.

Na zaprosilo makedonske strani bo minister za obrambo Marjan Šarec predstavil izkušnje iz poplav, ki so avgusta prizadele Slovenijo.