Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon pri slovenski skupnosti v Clevelandu v ZDA

do
Cleveland, Združene države Amerike
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se bo mudil v Združenih državah Amerike, kjer bo obiskal slovensko skupnost v Clevelandu ter se udeležil odprtja in več dogodkov letošnjih Slovenskih dnevov v Clevelandu 2023. Skupaj s partnerskimi organizacijami jih pripravlja Generalni konzulat Republike Slovenije v Clevelandu.

Ministra Arčona bosta ves čas obiska spremljala veleposlanik RS v Washingtonu Iztok Mirošič in generalna konzulka RS v Clevelandu Alenka Jerak.

Prvi dan obiska bo namenjen ogledu nekaterih slovenskih ustanov in institucij v mestu. 

V soboto bo minister obiskal župnijo in slovensko šolo Marije vnebovzete v Collinwoodu ter se srečal z župnikom Johnom Kumšetom ter učenci in učitelji tamkajšnje slovenske sobotne šole. Popoldne si bo ogledal Slovensko pristavo v Harpersfieldu. Dan bo minister zaključil z delovnim srečanjem s predsedniki uprav, direktorji oziroma predstavniki najpomembnejših slovenskih institucij v Ohiu in širše, in sicer Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) iz Pensilvanije, Kranjske slovenske katoliške jednote (KSKJ), Slovenske dobrodelne zveze (angleško American Mutual Life Association – AMLA), Slovenske zveze Amerike (angleško Slovenian Union of America – SUA) in Slovenskega katoliškega centra Lemont iz Illinoisa.  

Tretji dan bo minister pričel s slovensko mašo v cerkvi sv. Vida, tam si bo ogledal tudi tamkajšnjo slovensko šolo in dom za ostarele. V nadaljevanju se bo udeležil letne prireditve SNPJ "Vinska trgatev". Vrhunec dne bo večerno uradno odprtje Slovenskih dnevov v Clevelandu 2023.

Zadnji dan se bo minister predvidoma najprej srečal z uspešnimi poslovneži slovenskega porekla. Sledil bo obisk Clevelandske državne univerze. Minister bo spregovoril tudi s politiki slovenskega porekla. Za konec obiska pri Slovencih v ZDA se bo minister udeležil še enega od dogodkov v nizu Slovenskih dnevov v Clevelandu, in sicer odprtja razstave Slovenci v ZDA avtorja Joe Valenčiča.

Celoten program Slovenskih dnevov v Clevelandu. 

Za dodatna vprašanja se lahko obrnete na Ano Šket, svetovalko za odnose z javnostmi na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, na telefon: (+386) 31 751 632 ali na elektronski naslov: ana.sket@gov.si.