Skoči do osrednje vsebine

6. posvet Platforme znanja: »Evropske akademije: pot do kompetenc za 21. stoletje?«

do
6. posvet Platforme znanja tokrat v spletni obliki.

Vljudno vas vabimo na 6. posvet Platforme znanja z naslovom »Evropske Akademije: pot do kompetenc za 21. stoletje?«, ki ga Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije tokrat organizira virtualno, 21. junija 2023 od 10.00 do 12.45.

Glavna cilja posveta bosta:

  • slovenskim deležnikom predstaviti različne pristope k pobudam in projektom t.i. evropskih akademij, ki v zadnjem času vznikajo na ravni EU, v sodelovanju s predstavniki z EU in z nacionalne ravni;
  • v dialogu z deležniki ugotoviti, kako lahko tovrstne pobude povežemo z nacionalnimi pobudami, kot so npr. SRIP-i, KOC-i in karierna platforma.

Cilj Evropskega leta spretnosti (v angleščini), pobude Evropske unije, ki poteka od 9. maja 2023 do 8. maja 2024, je prispevati k zapolnjevanju vrzeli v znanju in spretnostih v EU ter spodbuditi strategijo EU na področju spretnosti, ki bo pomagala dousposobiti in preusposobiti ljudi s poudarkom na digitalnih spretnostih in spretnostih na področju zelenih tehnologij. Ambicijo prispevati k zmanjševanju vrzeli na področju spretnosti in kompetenc pa imajo nedvomno tudi t. i. »evropske akademije«, ki so v zadnjem času vzniknile na ravni EU.

Evropske akademije se razvijajo na različnih področjih (npr. trajnostnost in zelene tehnologije, kibernetska varnost, pedagogika …) in se med seboj tudi konceptualno razlikujejo. Kljub temu je vsem poleg oznake »akademija« skupno to, da so zasnovane kot projekti znotraj različnih programov in instrumentov EU in da skušajo prispevati k zmanjševanju vrzeli na področju spretnosti in kompetenc, kar v EU predstavlja vedno večji izziv.