Skoči do osrednje vsebine

Dobimo se na vrtovih

do
Arboretum Volčji Potok, Botanični vrt Tal 2000, Botanični vrt Univerze v Mariboru, ČAR VRTa, Nada Vreže s.p., Dvorec Štatenberg, Grad Bogenšperk, Loški muzej Škofja Loka, Mestni park in Mestni gozd Celje, Park Tivoli, Pepin kraški vrt, Polhograjska graščina, Škalsko jezero v Velenju, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Titov park v Kočevju, Villa Fabiani, Vrt Ipavčeve hiše, Zgornji trg, Šentjur, Vrtnarija Trajnice Strgar, Zeliščni vrt Majnika, Zeliščni vrt v Žički kartuziji
V prvem junijskem vikendu v sklopu evropske prireditve Rendez-vous aux jardins že skoraj dvajset držav, vključno s Francijo (pobudnico prireditve), Nemčijo, Slovenijo, Hrvaško, Italijo, obiskovalcem na široko odpira vrata raznolikih vrtov. Letošnja tema: »glasba v vrtu« še posebej nagovarja obiskovalce, da prisluhnejo zvokom - petju, šumenju, zvočnim instalacijam ali ustvarjanju glasbenikov.

»Dobimo se na vrtovih« je dogodek, s katerim poudarjamo bogastvo in raznolikost zgodovinskih in sodobnih parkov in vrtov širom po Evropi. Pobuda prihaja iz Francije, kjer že dvajseto leto zapored pripravljajo dogodek Dobimo se na vrtovih (spletna stran Rendez-vous aux jardins je v francoskem jeziku) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila tudi na druge evropske vrtove in parke. Letos sodeluje 2200 vrtov in parkov v Franciji ter 500 v drugih evropskih državah. Namen pobude je, da javnost spozna pestrost in bogastvo vrtov in parkov ter njihov kulturni pomen, ob tem pa se pouči o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev vrtov in parkov. To je tudi priložnost za ozaveščanje o številnih ukrepih, ki jih izvajajo Ministrstvo za kulturo, Javni zavod Arboretum Volčji Potok, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, lokalne skupnosti in lastniki za ohranjanje, obnovo, oblikovanje vrtov ter prenos specialnih znanj in veščin.

V letošnjem letu se je na povabilo Arboretuma Volčji Potok, ki v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo koordinira pobudo v Sloveniji, odzvalo dvajset vrtov in parkov v Sloveniji.  Na temo leta 2023: glasba v vrtu so pripravili več kot trideset dogodkov, ki vključujejo pester program vodenj delavnic, koncertov, razstav, doživetij in sprehodov. Arboretum Volčji Potok si želi v prihodnje pobudo razširiti na še več slovenskih vrtov in parkov ter, da bi pobuda postala tradicionalna tudi v Sloveniji.

Na spletni strani Arboretuma Volčjega potoka si lahko preberete več o programu prireditev. 

Vabljeni!