Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Vesna Humar na Danskem in Švedskem

do
Danska, Švedska
Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se bo med 26. in 28. majem 2023 mudila pri Slovencih v Skandinaviji. Na Švedskem se bo udeležila 50. vseslovenskega romanja in vseslovenskega srečanja v Vadsteni ter se srečala s Slovenci v Stockholmu. Na Danskem bo obiskala Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kopenhagnu in o povratništvu spregovorila s predstavniki danske organizacije Danes Worldwide, danske agencije za Dance po svetu.

Državno sekretarko Humar bo na obisku spremljal veleposlanik RS v Kopenhagnu Mihael Zupančič.

Prvi dan obiska bo državna sekretarka pričela na slovenskem veleposlaništvu v Kopenhagnu, kjer bo z veleposlanikom in njegovimi sodelavci spregovorila o Slovencih v skandinavskih državah. Veleposlaništvo namreč pokriva države Dansko, Finsko, Islandijo, Norveško in Švedsko. Kasneje se bo državna sekretarka srečala še z Michaelom Petersenom, generalnim sekretarjem danske organizacije Danes Worldwide. Sestala se bosta z namenom seznanitve in izmenjave izkušenj ter dobrih praks v povezavi s povratništvom.

Pot bo naslednji dan državno sekretarko vodila na Švedsko. V Vadsteni se bo udeležila dogajanja v okviru že 50. vseslovenskega romanja in vseslovenskega srečanja, ki ima duhovni, narodno kulturni in povezovalni pomen in bo letos že petdesetič združilo Slovence iz različnih krajev na Švedskem. Dan se bo pričel z jutranjo mašo, sledila bo procesija k slovenski lipi v središču Vadstene. Popoldne bo v znamenju kulturnega programa in druženja. Državna sekretarka bo podelila tudi dve priznanji Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ob 50. obletnici delovanja ga bo podelila Slovenskemu kulturnemu društvu France Prešeren v Göteborgu v zahvalo za dolgoletno ohranjanje kulturne dejavnosti, prenašanje slovenskih običajev in navad na mlajše generacije ter neprecenljiv prispevek h krepitvi slovenske besede in misli med rojaki na Švedskem. Za srčno pomoč in gostoljubje slovenski skupnosti na Švedskem ob pripravi slovenskih romanj v Vadsteni bo zahvalo državna sekretarka vročila tudi sestram sv. Brigite Švedske. To priložnost bo državna sekretarka izkoristila tudi za srečanje s predsednikom in člani Slovenske zveze, ki povezuje vsa slovenska društva v tej skandinavski državi, in predstavniki posameznih slovenskih društev na Švedskem.

Obisk Švedske bo državna sekretarka zaključila v prestolnici, srečala se bo namreč s Slovenci v Stockholmu.