Skoči do osrednje vsebine

Odprtje razstave o Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu in njegovemu spomeniku

do
Arhiv Republike Slovenije, Zvezdarska 1.
Arhiv Republike Slovenije vabi na odprtje razstave posvečene Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu in njegovemu spomeniku. Z razstavo obeležujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Ljudsko republiko Kitajsko in Republiko Slovenijo ter 320. obletnico rojstva Ferdinanda Avguština Hallersteina.
Zvezdni opazovalnik sestavljen iz koncentričnih prepletenih krogov.

Hallersteinov zvezdni opazovalnik (tako imenovane »ekvatorialne obročaste krogle«), ki so ga dokončali leta 1754 in je največji astronomski inštrument na ploščadi starega astronomskega observatorija v Pekingu. | Avtor: Spletni vir.

Odprtje razstave bo potekalo na travniku pred in v Gruberjevi palači v Ljubljani. 

Razstavo je pripravil Arhiv Republike Slovenije v sodelovanju z Državno arhivsko upravo Ljudske republike Kitajske in ob podpori Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske v Ljubljani ter sodelovanju Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Pekinškega planetarija.

Na odprtju vas bodo pozdravili direktor Arhiva Republike Slovenije dr. Bojan Cvelfar, namestnik generalnega direktorja Državne arhivske uprave Ljudske republike Kitajske Wei Hongtao in njegova ekscelenca veleposlanik Ljudske republike Kitajske Wang Shunqing. Pomen F. A. Hallersteina in njegovo »vrnitev« v Slovenijo bo predstavil prof. dr. Mitja Saje.

Razstavo bo odprla predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. 

Odprtje bo spremljala glasba iz obdobja in miljeja, v katerem je živel Ferdinand Avguštin Hallerstein s skladbami Janeza Krstnika Dolarja in Jakoba Frančiška Zupana. Glasbo bo izvajal Slovenian Heritage Chamber Ensemble.

Vabilo