Skoči do osrednje vsebine

Interdisciplinarni posvet o dobrih praksah kakovostne in trajnostne sodobne šolske arhitekture

Ljubljana
Vljudno vabimo na posvet, na katerem bo raziskovalna skupina v sodelovanju z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje in Zavodom RS za šolstvo organizirala interdisciplinarno razpravo ob izbranih tujih primerih osnovnošolskih objektov.

Pri Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani v partnerstvu s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem in Fakulteto za šport Univerze v Ljubljani se izvaja raziskovalni projekt "Oblikovanje smernic kakovostne zasnove sodobne šolske arhitekture," katerega cilj je podpora celovitemu trajnostnemu načinu življenja in dela v šoli.

Raziskali bodo ustrezne arhitekturne in prostorske rešitve, ki podpirajo celostni institucionalni pristop pri vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj. V taki šoli se učenci ne le učijo vsebin s področja trajnostnega razvoja in podnebnih sprememb, temveč jim šolsko okolje omogoča tudi vsakodnevno izkušnjo trajnostnega načina življenja in prilagajanja podnebnim spremembam.

Raziskovalna skupina bo v sodelovanju z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje in Zavodom RS za šolstvo organizirala interdisciplinarno razpravo ob izbranih tujih primerih osnovnošolskih objektov in sicer v državah, ki so širše prepoznane po dosežkih prav na področju trajnostnega oblikovanja šolskega prostora: na Danskem, v Nemčiji in Avstriji. Raziskovalci v projektu so izbrane objekte obiskali in jih podrobno opisali ter ovrednotili, vendar želijo analizo dopolniti, razširiti in poglobiti z dodatnimi strokovnimi pogledi s področij pedagogike, psihologije, vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj, zdravja in telesne vzgoje, vključevanja učencev s posebnimi potrebami, zunanje ureditve in odpiranja prostorov za poučevanje in učenje, pa tudi nekaterih ključnih tehničnih področij, kot sta akustika in prezračevanje. Na strokovnem posvetu bodo vabljeni eksperti z omenjenih področij komentirali preučevane tuje primere, tudi z vidika možnosti umeščanja tujih rešitev v domače okolje.

Na posvetu bodo sodelovale tudi štiri slovenske šole, pionirke sprememb na področju inoviranja, (pre)oblikovanja, (re)organizacije in nove uporabe fizičnega učnega okolja.

Vljudno vabimo zainteresirano javnost. Posebej so vabljene osnovne šole, ki sodelujejo v poskusu razširjenega programa v osnovni šoli, v razvojnem projektu Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju, in v drugih razvojnih projektih, ki vključujejo spremembo v organizaciji in uporabi fizičnega učnega okolja. Rok za prijavo je 31. 3. 2023 oziroma do zapolnitve prostih mest. (na e-mail: alenka.klepac@gov.si).