Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade bo na prvem uradnem obisku gostil predsednika vlade Kraljevine Španije Pedra Sáncheza

Predsednik vlade dr. Robert Golob bo v petek, 17. 2., ob 10. uri, na uradnem obisku gostil predsednika vlade Kraljevine Španije Pedra Sáncheza. Gre za prvi uradni obisk tujega voditelja na povabilo premiera.

Kot prvi španski premier se je sicer na uradnem obisku v Sloveniji pred 22-imi leti mudil José María Aznar.

Aktualni premier Sánchez je bil kot prvi tuji voditelj na uradni obisk v Slovenijo vabljen predvsem v luči predsedovanja Španije Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. V ospredju pogovorov bodo najbolj aktualne teme na agendi evropskih voditeljev. Voditelja bosta tako med drugim naslovila razmere v Ukrajini, krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, izzive v energetiki, enoten evropski odziv na migracije in širitveno politiko EU s poudarkom na Zahodnem Balkanu.

Dvostranski odnosi med državama so tako na političnem kot gospodarskem področju tesni in se še krepijo, kar kažejo tudi ekonomski kazalci. Predsednika vlad bosta zato spregovorila tudi o možnostih nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja.

Slovenija in Španija sta podobno misleči državi članici EU, ki delita temeljne demokratične vrednote ter mnoge skupne poglede na ključna evropska in mednarodna vprašanja. Kot sredozemski državi krepita sodelovanje tudi v okviru skupine EU-MED oz. MED9.  

PROGRAM

10.00 Prihod predsednika vlade Kraljevine Španije Pedra Sáncheza pred Grad Brdo, kjer ga pozdravi predsednik vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob

sledi uradni sprejem z vojaškimi častmi

Lokacija: pred Gradom Brdom
Fototermin

10.10 Uradni fototermin predsednikov vlad

Lokacija: Grad Brdo, mali kristalni salon v pritličju

sledi Pogovor predsednikov vlad na štiri oči

Lokacija: Grad Brdo
Fototermin le za uradne fotografe in snemalce

10.30–11.20 Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Kraljevine Španije

Lokacija: Grad Brdo, srebrni salon v prvem nadstropju
Fototermin na začetku

11.30–11.55 Skupna izjava za medije predsednika vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in predsednika vlade Kraljevine Španije Pedra Sáncheza

Lokacija: Grad Brdo, okrogli salon v pritličju

sledi Kratek neformalni sprehod predsednikov vlad po posestvu Brdo

Fototermin

12.15–13.45 Svečano kosilo, ki ga gosti predsednik vlade dr. Robert Golob in nato zaključek uradnega obiska

Lokacija: Grad Brdo
Fototermin le za uradne fotografe in snemalce

Logistične informacije za predstavnike medijev:

Predstavnike medijev, ki se nameravate udeležiti fototerminov na začetku obiska, vljudno prosimo, da pridete najkasneje do 9.15 pred glavni vhod Parka Brdo (informacijska recepcija nasproti vhoda v Elegans Hotel Brdo).

Predstavnike medijev, ki se nameravate udeležiti le skupne izjave za medije predsednikov vlad Republike Slovenije in Kraljevine Španije, pa vljudno prosimo, da pridete najkasneje do 11.00 pred glavni vhod Parka Brdo.

Kontakt za predstavnike medijev:

Andrej Savelli (andrej.savelli@gov.si, +386 31 855 127) in
Barbara Oprčkal (barbara.oprckal@gov.si, +386 30 422 584).