Skoči do osrednje vsebine

Podpredsednica vlade in ministrica Fajon se bo udeležila 59. Münchenske varnostne konference

do
München
Podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se bo udeležila 59. Münchenske varnostne konference (angleško Munich Security Conference - MSC). Osrednja tema letošnje konference, ki poteka v času, ko obeležujemo eno leto od začetka ruske agresije na Ukrajino, bodo posledice le-te za Ukrajino, Evropo in svet.

Podpredsednica vlade in ministrica Fajon bo kot ena izmed govornic sodelovala na panelni razpravi z naslovom "Smart Cooperation for Bolder Global Climate Action" o sodelovanju s Kitajsko pri vprašanjih podnebnih sprememb. Razpravo, ki bo potekala v soboto, 18. februarja 2023 med 15.30-17.00 uro, organizirata Blejski strateški forum (BSF) in BMW Fundacija Herbert Quandt. Ob ministrici Fajon bodo na panelni razpravi predvidoma sodelovali še Mauro Vieira, minister za zunanje zadeve Zvezne republike Brazilije, John F. Kerry, posebni odposlanec predsednika ZDA za klimatske zadeve, Frans Timmermans, izvršni podpredsednik za Evropski zeleni dogovor in komisar za klimatske zadeve, Jennifer Morgan, državna sekretarka in posebna odposlanka za mednarodne klimatske politike Zvezne republike Nemčije in Fung Yi, vodja centra za mednarodno strategijo in varnost univerze Tsinghua in nekdanja namestnica ministra za zunanje zadeve Ljudske republike Kitajske.

Sodelovala bo tudi na okrogli mizi z naslovom "So near, yet so far: the Western Balkans' EU perspective", ki bo potekala na osrednjem odru, in sicer v soboto, 18. februarja 2023 med 17.30-19.00 uro.

Münchenska varnostna konferenca je priložnost za razprave na najvišji ravni o najbolj perečih zunanjepolitičnih in varnostnih izzivih. Hkrati je konferenca tudi priložnost za dvostranska srečanja. Ministrica bo ob robu konference opravila številna dvostranska srečanja, in sicer z ministri za zunanje zadeve Brazilije, Južne Koreje, Kuvajta, Mongolije, Omna itd.