Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon z gospodarsko delegacijo v Uzbekistan in Kirgizijo

do
Republika Uzbekistan in Kirgiška republika
Ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Tanja Fajon bo skupaj z gospodarsko delegacijo obiskala Republiko Uzbekistan in Kirgiško republiko z namenom krepitve političnega dialoga ter sodelovanja na dvostranskem in multilateralnem področju.

Ministrica Fajon se bo v Republiki Uzbekistan srečala z gostiteljem, vršilcem dolžnosti ministra za zunanje zadeve Bahtijorjem Saidovim, s podpredsednikom vlade za investicije in ekonomske odnose s tujino Žamšidom Khodajevim ter ministrom za investicije in zunanjo trgovino Lazizom Kudratovim. V Kirgiški republiki bodo ministrico Fajon z delegacijo sprejeli gostitelj, minister za zunanje zadeve Kulubajev Ženbek, predsednik republike Sadir Žaparov ter predsednik kabineta ministrov in vodja predsedniške administracije Akilbek Žaparov. Ministrica z delegacijo pa se bo srečala tudi s kirgiškim ministrom za gospodarstvo in trgovino Amangeldijevom Danijarom in ministrom za energetiko Ibrajevim Talajbekom.

Obisk Uzbekistana in Kirgizije bo prvenstveno namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja z državama, ob upoštevanju omejevalnih ukrepov Evropske unije za Rusko federacijo. Tako bo ministrica v obeh državah skupaj z uzbeškim oziroma kirgiškim ministrom za gospodarstvo gostila poslovna foruma, namenjena krepitvi stikov med predstavniki slovenskih podjetij in uzbeškimi oziroma kirgiškimi poslovnimi partnerji. Ob robu obiska je predviden tudi podpis Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Uzbekistan o gospodarskem sodelovanju ter Memorandum o medsebojnem sodelovanju med Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Kirgiške republike. 

Na zunanjepolitičnem področju bo potekala izmenjava mnenj glede vojne v Ukrajini in geopolitičnih posledicah za Srednjo Azijo ter o drugih aktualnih zunanjepolitičnih in mednarodnih temah. Hkrati bo obisk dveh držav srednjeazijske regije priložnost za iskanje podpore slovenski kandidaturi za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov.