Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon bo na obisku gostila portugalskega zunanjega ministra Cravinha

do
Ministrstvo za zunanje zadeve, Ljubljana
Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo na obisku gostila zunanjega ministra Portugalske Joăa Gomesa Cravinha. Glavni namen srečanja je krepitev dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja med državama.

Ministra bosta med drugim govorila o možnostih krepitve sodelovanja v Sredozemlju, tako v okviru EUMED kot Unije za Sredozemlje, krepitvi sodelovanja EU s sredozemsko regijo, Latinsko Ameriko in Afriko ter o aktualnih mednarodnih temah, kot so ruska agresija na Ukrajino, energetska kriza ter zelena in digitalna preobrazba.

Ministrica Fajon in minister Cravinho se bosta skupaj udeležila tudi okrogle mize z naslovom "Znanost in diplomacija za trajnostni razvoj", ki bo potekala na Evro-sredozemski univerzi EMUNI V Piranu. Slovenija in Portugalska sta kot sredozemski državi osredotočeni na varstvo Sredozemlja in trajnostni razvoj sredozemske regije.

Okrogla miza bo priložnost za izmenjavo pogledov na to vprašanje z vidika diplomacije in širše perspektive najbolj perečih izzivov, s katerimi se trenutno sooča sredozemska regija, kot tudi z vidika znanosti in izobraževanja.

Okroglo mizo bosta vodila predsednik EMUNI prof. Abdelhamid El-Zoheiry in direktor Jean Monnet Centra odličnosti za trajnostno modro gospodarstvo, ki deluje v okviru EMUNI dr. Mounir Ghribi.

Program za medije:

10.00: Prihod zunanjega ministra Portugalske (FOTOTERMIN)
Kraj: Protokolarni vhod, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

11.25: Novinarska konferenca
Kraj: Dvorana Borisa Pahorja, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

16.00: Prihod ministrov na okroglo mizo (FOTOTERMIN)
Kraj: Univerza EMUNI, Piran

16.05: Izjava za medije ministrice Fajon, ministra Cravinha in predsednika Univerze Emuni El-Zoheirya
Kraj: Univerza EMUNI, Piran

16.30: Okrogla miza Znanost in diplomacija za trajnostni razvoj Sredozemlja (prisotnost medijev na začetku)
Kraj: Univerza EMUNI, Piran

Informacija za medije:

Predstavnike medijev, ki bi želeli spremljati novinarsko konferenco ministrice Fajon in ministra Cravinha ter obisk ministrov na Univerzi EMUNI, prosimo, da namero o udeležbo sporočijo na pr.mzz@gov.si najpozneje do ponedeljka, 30. januarja 2023, do 14. ure.