Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Čelik na konferenci ministrov za kulturo o visokokakovostni kulturi gradnje

do
Švica
Državni sekretar Matevž Čelik se bo z delegacijo udeležil druge konference ministrov za kulturo o visokokakovostni kulturi gradnje v Švici, ki so jo naslovili Skupno dobro – skupna odgovornost. Razpravljali bodo o tem, kako skupaj doseči visokokakovostno kulturo gradnje za Evropo.

Slovenska delegacija bo izpostavila uresničevanje okoljskih in klimatskih zavez s kulturo gradnje. Poudarili bodo pomen zmanjševanja količine novogradenj na račun prenove obstoječih zgradb. Opozorili bodo na to, da se moramo soočiti s problematičnostjo tudi arhitekturno vrhunskih novogradenj, saj le te zahtevajo izkop novih rudnin, žganje ob proizvodnji novih materialov, nove izpuste CO2, nove gradbene odpadke in večinoma tudi nova gradbena zemljišča. Po besedah državnega sekretarja Čelika lahko s spremembo razmišljanja o gradnji za naš planet storimo ogromno.

Ministrsko srečanje v Davosu je nadaljevanje prve konference, na kateri so pred petimi leti sprejeli Davoško deklaracijo o kulturi gradnje. Deklaracija poziva k boljšemu uravnoteženju tehničnih in gospodarskih vidikov kulture gradnje s kulturnimi in socialnimi, saj graditev vedno vpliva na kulturo in na družbo ter nikoli ni izključno zasebna zadeva investitorjev. Po besedah državnega sekretarja Čelika, nas deklaracija opozarja, da je mogoče visokokakovostno kulturo gradnje doseči le z interdisciplinarnim dialogom in večsektorskim sodelovanjem. Prva konferenca je torej sprožila razmislek o izboljšanju kakovosti in kulture pri načrtovanju ter gradnji stavb in s tem izboljšanju grajenega prostora za dobrobit vseh.

Na konferenci se bodo pogovarjali o priložnostih za boljše sodelovanje med državnimi organi, civilno družbo ter gradbeno in nepremičninsko industrijo s spodbujanjem stalne izmenjave in mreženja. 

Osrednji poudarek bo na nadaljevanju zavez, sprejetih z deklaracijo, ki utemeljuje osrednjo vlogo kulture in dokazujejo, da visokokakovostna kultura gradnje ustvarja koristi za družbo sočasno s trajnostnim razvojem in ekonomsko blaginjo.

Konferenca z naslovom Skupno dobro – deljena odgovornost, ki bo potekala na predvečer zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma (angleško World Economic Forum – WEF), bo usmerjena k uresničevanju zavez, sprejetih z deklaracijo, s poudarkom na sodelovanju politikov, zasebnega sektorja in civilne družbe. Cilj konference je oblikovanje zavezništva za visokokakovostno kulturo gradnje (angleško The Davos Baukultur Alliance).

Na spletni strani davoške deklaracije najdete več informacij o konferenci Skupno dobro – deljena odgovornost.