Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo udeležil Vrha EU-Zahodni Balkan v Tirani

Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo 6. 12. 2022 udeležil Vrha EU-Zahodni Balkan, ki bo potekal v Tirani. Na vrhu bodo sodelovali člani Evropskega sveta, voditelji šestih držav Zahodnega Balkana ter predstavniki institucij EU in mednarodnih organizacij.

Vrh predstavlja del izvajanja strateške agende 2019–2024 in sledi Vrhu v Sofiji leta 2018, Vrhu v Zagrebu leta 2020 in Vrhu na Brdu leta 2021, kjer so se voditelji odločili za redna srečanja na visoki ravni med EU in Zahodnim Balkanom.

Ključna tema zasedanja bo krepitev sodelovanja med EU in Zahodnim Balkanom z vidika ruske vojaške agresije na Ukrajino. Glavni cilj vrha bo ponovna potrditev perspektive članstva Zahodnega Balkana v EU in ustrezne zavezanosti partnerjev Zahodnega Balkana vrednotam, reformam in usklajevanju s politikami EU. Udeleženci Vrha bodo obravnavali nadaljnjo poglobitev partnerstva med EU in Zahodnim Balkanom ter pomoč pri ublažitvi negativnega vpliva vojne v Ukrajini na Zahodni Balkan.

Slovenija podpira širitev EU na države Zahodnega Balkana, zato je pomembno, da Vrh doprinese k pospešitvi približevanja držav Zahodnega Balkana k EU ter povečanemu angažmaju EU za krepitev odpornosti regije na področjih energetske in prehranske varnosti, kibernetske varnosti ter povečanega sodelovanja na področju migracij.

PROGRAM

10.50: Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba pred Air Albania Stadium

sledi

Rokovanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba s predsednikom Vlade Republike Albanije gospodom Edijem Ramo

fototermin in prenos v živo

nato

Doorstep izjava predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba

fototermin

11.00 – 11.45: 1. del plenarnega zasedanja

Lokacija: Tower, 3. nadstropje

11.45 – 12.15: Skupinsko fotografiranje vodij delegacij

Lokacija: trg Italia, pred vhodom v Air Albania Stadium

fototermin

12.15 –14.30: 2. del plenarnega zasedanja in kosilo za vodje delegacij

Lokacija: Tower, 3. nadstropje

nato

Exit doorstep izjava predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba

fototermin