Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko je častna pokroviteljica mednarodne konference Piranski dnevi arhitekture 2022

do
Razstavišče Monfort
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je častna pokroviteljica 39. mednarodne arhitekturne konference Piranski dnevi arhitekture 2022. Ob slovesni podelitvi mednarodnih arhitekturnih nagrad Pirenesi 2022 in odprtju mednarodne arhitekturne razstave bo ministrica imela častni nagovor.

Tema letošnje konference, ki bo potekala 25. in 26. novembra, je Iskrena arhitektura. Na spletni strani konference so zapisali:

"Živimo v času hitrega tehnološkega razvoja, globalizacije, medsebojne soodvisnosti in velike nepredvidljivosti. Arhitektura, ki je neločljivo povezana z aktualnim družbenim dogajanjem, se sooča z vprašanji reševanja problemov pandemije, ekonomskih zlomov, okoljskih sprememb, globalnih vplivov vojne … Hkrati socialna omrežja in digitalizacija informacij brišejo meje med realnim in virtualnim, v arhitekturo lahko vstopamo in jo vrednotimo skozi nekaj klikov.
 
Nova digitalna orodja radikalno spreminjajo tudi načine snovanja arhitekture, pogosto skozi generične procese in prikaze – "thinking hand" versus "thinking computer". Ob vsem tem se postavlja vprašanje pristnosti in razumevanja dobre arhitekture. Kako naj bo v tej kompleksni družbi arhitektura še sploh iskrena v svoji pripovednosti, materialnem izrazu, kontekstu, namenu, interpretaciji zgodovinskih plasti? Kakšna je iskrenost arhitekture, ki je neodvisna od politike, kapitala, globalnih trendov? Se lahko njena iskrenost zrcali že v procesu načrtovanja, skozi odkritost arhitektove misli in njegovega pogleda na svet? Iskreno o arhitekturi. (Mojca Gregorski)"

Na spletni strani mednarodne arhitekturne konference najdete več informacij o konferenci 39. piranski dnevi arhitekture.