Skoči do osrednje vsebine

Nacionalna konferenca o preprečevanju in odzivanju na nasilje nad ženskami v Sloveniji

Cankarjev dom, Ljubljana, Linhartova dvorana
25. novembra, na Svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala nacionalna konferenca o preprečevanju in odzivanju na nasilje nad ženskami v Sloveniji.

Konferenco, ki je namenjena predstavnicam in predstavnikom civilne družbe ter strokovnjakinjam in strokovnjakom socialnega varstva, policije in pravosodja, organiziramo Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter nevladne organizacije Društvo SOS telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. 

Konferenco bo z uvodnim nagovorom odprla mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora Republike Slovenije.

Udeleženci bodo sodelovali na treh okroglih mizah, ki jih bodo vodile predstavnice nevladnih organizacij Katarina Bervar Sternad (PIC), Katja Zabukovec Kerin (DNK) in Jasna Podreka (SOS). Uvodne nagovore v okviru vsakega sklopa bodo podali ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar (Tema: Obveznosti države za preprečevanje femicidov), ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan (Tema: Med pravicami in prakso: Zakaj žrtve ne prijavljajo primerov nasilja?) in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec (Tema: Delovanje sistema skozi oči žrtev), gosti panelov pa bodo uveljavljeni predavateljice in predavatelji, strokovnjakinje in strokovnjaki s tega področja. 

Ključna vprašanja, na katera bodo sodelujoči iskali odgovore, so, kako lahko preprečujemo nasilje, kako lahko žrtvam zagotovimo ustrezno podporo med postopkom ter kakšne so vloge in odgovornosti posameznic in posameznikov, sodnic in sodnikov, tožilk in tožilcev, policistk in policistov, socialnih delavk in socialnih delavcev ter nevladnih organizacij znotraj sistema.

Program za medije:
- Ob 8.45: Izjava za medije pred začetkom konference (sodelujoči ministri in predstavnice nevladnih organizacij); preddverje Linhartove dvorane.
- Ob 9.30: Fototermin ob začetku konference z uvodnim nagovorom; Linhartova dvorana.

Predstavniki medijev, veseli bomo vaše udeležbe. Vljudno prosimo, da nam prisotnost na terminu za izjave sporočite na pic@pic.si do 24. novembra 2022 do 15. ure.

Zainteresirani novinarji, ki bi želeli konferenco spremljati v celoti, naj svojo udeležbo prijavijo na pic@pic.si.